Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fauči: Sumnjam i u rusku i u kinesku vakcinu

KORONAVIRUS

Comments 0

Izvor: b92

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Fauči: Sumnjam i u rusku i u kinesku vakcinu

Vodeći američki imunolog Entoni Fauči, cijenjeni naučnik za epidemiju koronavirusa, izrazio je sumnju o bezbjednosti vakcina koje se trenutno ispituju u Rusiji i Kini.

 “Zaista se nadam da Kinezi i Rusi testiraju svoje vakcine prije nego što je bilo kome daju”, rekao je Fauči u petak u govoru u Kongresu.

“Reći da se ima vakcina spremna za distribuciju prije nego što je testirana, za mene je nešto problematično, da ne kažem nešto više”, rekao je Fauči, inače direktor američkog Instituta za zarazne bolesti.

Dodao je da SAD za vakcinu ne treba da zavise od drugih zemalja.

Rusija je ove sedmice saopštila da se nada da će od septembra i oktobra početi industrijsku proizvodnju dvije vakcine protiv koronavirusa koje su osmislili naučnici iz državnih centara. Rusija nije, međutim, saopštila naučne podatke koji potvrđuju bezbjednost i efikasnost tih vakcina.

Nekoliko projekata vakcina pokazalo je ohrabrujuće rezultate, a među njima je jedna kineska na kojoj zajednički rade institut za vojna istraživanja i farmaceutska grupa CanSino Biologics.

Kineska vojska je krajem juna odobrila upotrebu vakcine u svojim redovima, iako još nijesu počele završne faze testiranja vakcine.

U zapadnim zemljama u toku razvoja su tri vakcine koje se nalaze u prvoj fazi kliničkog ispitivanja na čovjeku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR