16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savović: KC pokazao sjajne rezultate u sprovođenju preventivnih mjera protiv Kovid -19

KORONAVIRUS

Comments 1

Savović: KC pokazao sjajne rezultate u sprovođenju preventivnih mjera protiv Kovid -19

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

SARS- CoV-2 virus, koji je izazvao pandemiju COVID-19 bolesti, od kraja prošle godine postao je ozbiljna globalna prijetnja po javno zdravlje sa više od 20 miliona inficiranih u svijetu, pri čemu je stvaran broj inficiarnih nekoliko puta veći zbog velikog broja osoba koje nemaju simptome, te ih je zato teško i prepoznati i registrovati, kazao je epidemiolog Odjeljenja za bolničku epidemiologiju Klničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Slavko Savović.

- Budući da se radi o novom uzročniku, svaka osoba je osjetljiva i može da bude inficirana i da oboli, ali određene kategorije stanovništva su u većem riziku da budu inficirani od drugih, pojašnjava dr Savović i navodi da među tim kategorija su i zdravstveni radnici koji zbog prirode svog posla doalze u kontakt sa pacijentima koji su sumnjivi ili potvrđeni slučajevi infekcije.

Po iskustvima nekih zemalja, kaže dr Savović, preko 10 do 20 posto svih inficiranih čine zdravstveni radnici. 

- Jasno je, dakle, da je veliki izazov sačuvati zdravstvenog radnika od infekcije, prije svega zbog očuvanja zdravlja zdravstvenih radnika, a sa druge strane zbog  potrebe da se zdravstveni sistem održi funkcionalnim, budući da zdravstveni radnici čine kičmu svakog zdravstvenog sistema, navodi dr Savović.

- Od početka epidemije u Crnoj Gori u KCCG je infekcija potvrđena kod 54 zaposlena i to kod 14 ljekara, 30 medicinskih sestara/tehničara i 10 pomoćnih/nemedicinskih radnika.  Najveći broj njih je imao ili minimalne simptome ili je bio bez simptoma. Ono što je dobra stvar jeste da nije bilo smrtnih ishoda među zaposlenima KCCG, ističe dr Savović.

Od početka epidemije KCCG je organizovan na način da se od COVID-19 infekcije liječe pacijenti u dijelu bolnice koji je odvojen (Interna klinika i Klinika za infektivne bolesti) u odnosu na klinike  gdje se liječi ostala patologija.

- Od 54 radnika koji su bili potvrđeni slučajevi infekcije, samo sedmoro njih u trenutku inficiranja je radilo u COVID dijelu bolnice. Ovo sa jedne strane govori da se na tim najrizičnijim odjeljenjima mjere zaštite adekvatno sprovode, budući da uvijek postoji vjerovatnoća da se zdravstveni radnik inficira i van radnog mjesta, a sa druge da je infekcija široko rasprostranjena u zajednici i da se neizostavno preliva i na zdravstvene radnike koji su integralni dio te zajednice, naglašava dr Savović.

- Stoga je imperativ za svakog zdravstvenog radnika da dosljedno sprovodi mjere koje propisuju Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, jer samo na taj način može osigurati da zaštiti sebe od drugih ali i druge od sebe, jer kao što sam rekao postoje slučajevi infekcije koji nemaju simptome a mogu dalje da šire zarazu, izričit je dr Savović i pojašnjava aktivnosti i značaj Odjeljenje za bolničku epidemiologiju KCCG koje je formirano prije četiri godine.

- U KCCG unazad četiri godine funkcioniše Odjeljenje za bolničku epidemiologiju koje pruža svakodnevnu stručnu pomoć ljekarima, učestvuje u istraživanju kontakata pozitivnih osoba i svim drugim epidemiološkim poslovima. Zahvaljujući dobroj organizovanosti i saradnji, uprkos slučajevima infekcije među zaposlenima, rad svih klinika se odvijao nesmetano tako da nije bilo većih zastoja i sve organizacione jedinice su funkcionisale kontinuirano, navodi dr Savović i još jednom apeluje na poštovanje preventivnih mjera.

- Do pronalaska efikasne vakcine ostaje nam samo da se pridržavamo poznatih preventivnih mjera, a to naročito važi za zdrvstvene radnike, zaključuje dr Savović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

Vi iz KC apelujte na Vladu CG i NKT da ne apeluju na neodgovorne gradjane nego da kaznjavaju inace tri KC ce biti malo.Dolazi sezonski grip a nasi seljaci sljegli ko zna sa kojega katuna nose masku oko lakta,disu vam u vrat u liftu itd itd.UOZBILJITE SE