11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Simović: Granice otvaramo jer se epidemiološka scena u regionu stabilizuje

KORONAVIRUS

Comments 0

Simović: Granice otvaramo jer se epidemiološka scena u regionu stabilizuje

Izvor: Nova M

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora otvara granice za građane zemalja regiona, koji će u našu državu moći da uđu uz adekvatan nalaz PCR ili serološkog testa jer se epidemiološka scena u regionu stabilizuje, kazao je predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović. 

"Na tom pitanju bili smo primarno vođeni preporukama struke koja je opažala epidemiološku situaciju u regionu i šire, i u uslovima kada je bilo žarište epidemije u mnogim državama bio je veliki rizik po zdravlje naših građana dozvoliti veliki talas turista u Crnu Goru. To bi bio rizik i za naš turizam, to bi bio rizik i za goste i za one koji rade u sektoru turizma. Sada kada se suočavamo sa situacijom da se epidemiološka scena u regionu stabilizuje, takav će biti prijedlog da se otvore granice prema državama regiona, da se na granicama traže adekvatni testovi, a to su PCR test i određeni serološki testovi i ulazimo u novu fazu, ali opet na bazi preporuka struke", kazao je Simović za Novu M.

Dodaje da Crna Gora nije nikada imala ambiciju da granice drži zatvorene, već da su naše potrebe kao turističke zemlje bile suprotne - da dolaze gosti i iz regiona i sa drugih destinacija.

On tvrdi da je crnogorski zdravstveni sitem trenutno stabilan i daleko je od preopterećenosti i pucanja.

"Popunjenost naših bolničkih kapaciteta, koji su namijenjeni za COVID pacijente, je oko 25 posto i to bez aktiviranja privremenih bolnica. Dakle imamo značajne rezervne kapacitete u redovnom sistemu i siguran sam i nadamo se da nam oni neće biti potrebni", rekao je Simović.

Govoreći o izborima, Simović je kazao da kao predsjednik NKT-a ima jedno očekivanje i jednu preporuku.

"A to je apsolutna odgovornost i adekvatno ponašanje svih učesnika izbornog procesa i svakog birača. To je jedini uslov i jedini put da izbori proteknu na bezbjedan način kada su posrijedi životi i zdravlje građana", kazao je Simović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR