16 °

max 21 ° / min 8 °

Subota

31.10.

21° / 8°

Nedjelja

01.11.

21° / 9°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Škole u Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku prelaze na učenje na daljinu

Izvor: Ilustracija

KORONAVIRUS

Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

Škole u Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku prelaze na učenje na daljinu

Škole u Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku od sjutra prelaze na sistem učenja na daljinu odnosno obustavlja se nastava u tim školama privremeno, a najkraće dvije nedjelje, zato što je kumulativna incidencija u tim opštinama prema najnovijem presjeku, prešla 800/100 000.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, time se nastavlja primjena tzv. sistema "semafora" za škole koji, između ostalog, podrazumijeva da se nastava u školama u "crvenim" opštinama privremeno obustavlja i prelazi se na učenje na daljinu, ali sa stalnim konsultacijama i ispitivanjima u školi.

Prošle nedjelje u "crveno" su, na minimum dvije nedjelje, ušle škole u Nikšiću i Pljevljima.

Kako je Ministarstvo prosvjete najavilo, sistem "semafora" izradio je IJZ za potrebe prosvjete, i on podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama.

"Tako u crvenim opštinama, gdje je vrijednost 14-o dnevne kumulativne incidencije preko 800/100 000, škole prelaze na rad na daljinu. Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u zelenim opštinama, u kojima je najbolje stanje odnosno u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100,000, relaksiraju se mjere, pa se dozvoljava izlazak đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja mjera koje se odnose na nošenje maski.

Ovo znači da je ustanovljen na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će se moći pratiti.

Napominjemo još jednom da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve", navode iz Ministarstva. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vukić

Da li seoske škole u kolašinskoj opštini prelaze na online nastavu? Škole u Međuriječju, Dragovića Polju, Manastiru Morači, Barama Kraljskim i područna odjeljenja na teritoriji Opštine treba da imaju regularnu nastavu.