14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IJZ od Tužilaštva tražio ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje koja je preminula nakon vakcinacije

KORONAVIRUS

Comments 1

IJZ od Tužilaštva tražio ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje koja je preminula nakon vakcinacije

Autor: Antena M

  • Viber

Institut  za javno zdravlje se obratio nadležnom Višem državnom tužiocu sa molbom da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje kod koje smrtni ishod nastupio nakon davanja COVID-19 vakcine kako bi se bez dvojbe utvrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje.

Kako je navedeno u saopštenju IJZ, trenutno važeća zakonska regulativa u Crnoj Gori ne podrazumjeva bilo kakav uticaj stava porodice pokojnika na okolnost obaveze za radom obdukcije koji zahtijeva nadležni pravosudni organ.

Zakon predviđa da "Obdukciji obavezno podliježe leš…" i jasno navodi okolnosti odnosno situacije na koje se ova odredba primjenjuje. Navedeno nalazi izuzetak jedino u slučaju da ljekar utvrdi ili posumnja da je smrt nasilnog porijekla (samoubistvo, ubistvo i zades) kada o tome obavještava policiju. Sumnja da je smrt nasilnog porijekla mora proizilaziti iz utvređenih sumnjivih činjenica, a ne neosnovanih pretpostavki.

Samo sprovođenje procesa obdukcije i analize ostalih uzoraka koji se tokom nje prikupe nijesu u ingerencijama Instituta za javno zdravlje, naveli su.

"Istovremeno o situaciji su upoznati i međunarodni partneri jer se sve sumnje na neželjene događaje nakon upotrebe ljekova i vakcina odmah prosleđuju Međunarodnom centru za farmakovigilancu.

Bez obzira, ne smije se zaboraviti da je predmetna vakcina u upotrebi u 111 država svijeta, da je do sada kod nas vakcinisano preko 12.000 osoba a u svijetu desetine miliona osoba, te da ni u jednojh od država nije dokazana povezanost upotrebe ove vakcine sa nešto učestalijim ozbiljnim neželjenim događajima nakon vakcinacije. S obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, za očekivati je da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom pa i kod vakcinisanih osoba a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom. Samim tim, smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije su statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja na čemu se i u konkretnom slučaju insistira. Primjera radi, tokom dosadašnje kampanje vakcinacije u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 13 smrtnih ishoda koji su vrmenski nastupili nakon vakcinacije. Osam slučajeva se još uvijek istražuje dok kod 5 nije dokazana uzročno-posledična povezanost za imunizacijom", naveli su iz IJZ.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Oslo

Znaci dvoje je umrlo u Crnoj Gori od AstraZenece, jako, jako loše i upozoravajuće.