8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne

KORONAVIRUS

Comments 0

Posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne

Autor: Antena M

  • Viber

Posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne i veoma kompleksne, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na Samitu za mentalno zdravlje.

Ona je, na Samitu koji organizuje Vlada Grčke u saradnji sa Regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, rekla da su rigorozne epidemiološke mjere, koje su primjenjivane da bi se „ublažila„ epidemijska kriva, prekinula transmisija i smanjio pritisak na zdravstveni sistem, u proteklom periodu dale rezultate.

„Ali je danak koji svi plaćamo, u smislu usporavanja socijalnog i ekonomskog života, veoma visok. Stoga će posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biti dugoročne i veoma kompleksne“, upozorila je Borovinić Bojović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je, tokom online učešća na Samitu, koji su otvorili premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis i direktor SZO za Evropu Hans Kluge, naglasila da se taj značajan skup dešava u kritičnom trenutku.

Borovinić Bojović je rekla da su Vlada i Ministarstvo zdravlja posvećeni ciljevima održivog razvoja i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

"Prepoznajemo značaj i potrebu kontinuiranog jačanja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom za jačanje mentalnog zdravlja i unaprjeđivanja nivoa kvaliteta mentalnih servisa koji su jednako dostupni svima“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da stvaranje prilika za personalizovan pristup mentalnom zdravlju i pronalaženje inovativnih rešenja u cilju unaprijeđenja mentalnih servisa nema alternativu.

Prema njenim riječima, pandemija je podsjetila da je trenutak za rekalibriranje i veće ulaganje u servise za mentalno zdravlje.

„Ova kriza je prilika da gradimo sistem mentalnog zdravlja koji će biti spreman da odgovori na buduće izazove i krize“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona se posebno osvrnula na potencijal koji nude digitalne tehnologije i potrebu jačanja ljudskih resursa u pružanju kvalitetnih usluga mentalnog zdravlja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR