9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šveđani rade punom parom: Vakcine u budućnosti nećemo dobijati iglom

Izvor: ILUSTRACIJA

KORONAVIRUS

Comments 0

Šveđani rade punom parom: Vakcine u budućnosti nećemo dobijati iglom

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Jedina zaštita od kovida u ovom trenutku dolazi vakcinacijom. Ali u budućnosti bi te vakcine mogle da dođu iz inhalatora ili tableta, piše BBC.

Taj britanski medij objavio je reportažu iz jedne švedske laboratorije smještene u selu Medikon, jednom od najvećih naučnih parkova na jugu Švedske i koja prikazuje u kojoj su fazi tamošnji naučnici s istraživanjima novih načina primjene vakcina.

Hemičarka Ingemo Anderson pokazala je tako novinarskoj ekipi potencijalnu blisku budućnost - tanki, plastični inhalator, veličine polovine kutije šibica za koji se njen tim nada da bi mogao da igra veliku ulogu u globalnoj borbi protiv koronavirusa omogućavajući ljudima da kod kuće uzimaju verzije budućih vakcina u prahu.

Riječ je o kompaniji Iconovo koja surađuje sa ISR-om, startapom koji se bavi imunološkim istraživanjima u Stokholmu i koja je razvila vakcinu u obliku suvog praha protiv kovida 19. Za njega koriste proizvedene proteine virusa kovid 19 (za razliku od Fajzera, Moderne i AstraZeneke koji koriste RNA ili DNA), a može da podnese temperature do 40 stepeni C.

I upravo je to glavna razlika u uslovima čuvanja trenutno dostupnih vakcina protiv koronavirusa odobrenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja su sva u tekućem obliku i moraju da se drže na niskim temperaturama inače će izgubiti dejstvo.

"To znači da biste vakcinu u prahu mogli distribuirati vrlo lako bez 'hladnog lanca', a može se primijeniti bez da su nužni zdravstveni radnici", kazao je BBC-ju osnivač ISR-a Ola Vingist, inače profesor imunologije na Institutu Karolinska, jednom od vodećih švedskih medicinskih univerziteta.

Firma trenutno testira svoje vakcine na beta (južnoafričkoj) i alfa (britanskoj) varijanti koronavirusa. Vjeruje da bi se kovid inhalator mogao pokazati posebno korisnim u ubrzavanju uvođenja vakcina u Africi gdje trenutno nema domaćih proizvođača vakcina, a toplija klima i ograničena nabavka električnom energijom veliki su im izazov što se tiče čuvanja i isporuke vakcina.

Do sada je testiran samo na miševima, iako su ISR i Iconovo prikupili dovoljno novca za započinjanje studija na ljudima u naredna dva mjeseca.

Kako ističe BBC, već postoji optimizam u medicinskoj zajednici da bi, ako se vakcine u prahu poput ove pokažu uspješnim, mogla biti ne samo revolucionarni globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, već i olakšati skladištenje i distribuciju istih za druge bolesti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR