8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razmatraju uvođenje treće doze vakcine u Crnoj Gori

KORONAVIRUS

Comments 1

Razmatraju uvođenje treće doze vakcine u Crnoj Gori

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber

U Crnoj Gori je juče zabilježen novi drastičan porast broja zaraženih, jer su laboratorije, među 2.343 uzorka, utvrdile infekciju kod 145 osoba, od čega kod 13 stranaca.

Najveći broj novozaraženih registrovan je u Budvi 33, u Podgorici 27. Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) i Institut za javno zdravlje započeli su postupak prikupljanja podataka i razmatranje mogućnosti uvođenja treće doze vakcine protiv virusa korona, potvrđeno je za Dan iz te institucije.

Načelnica odjeljenja za imunoprofilaksu Milena Popović Samardžić kazala je da prikupljaju podatke o uvođenju treće doze, a potom će ih predstaviti NITAG-u koji donosi konačnu odluku.

NITAG čine 12 specijalista iz različitih oblasti medicine.

“Zaduženje odjeljenja za imunoprofilaksu i mene lično je da pripremimo sve stručne tekstove i stručne dokaze koji će dati precizne podatke NITAG-u da li da se ide u uvođenje treće doze. Na dnevnom redu će se naći i kojim tipom vakcine bi se uvela treća doza. Da li, na primjer, možete da dobijete drugu i treću dozu drugog proizvođača, ako ste primili jednu dozu „astra-zeneke“. Da li možete da primite drugu i treću dozu „fajzera”? Ili, na primjer, ako je osoba primila obje doze „sinofarm“ vakcine i nakon serološkog ispitivanja nema dovoljno antitijela, da li da se ide sa trećom dozom istog proizvođača ili „fajzer” vakcinom”, objašnjava Popović Samardžić.

To, dodaje, rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Oni nude građanima opciju da treću dozu prime kinesku ili „fajzer“ vakcinu. Treba utvrditi da li imamo podatke o antitijelima kod starih osoba koje su primile „sinofarm” vakcinu i da li da se nakon toga ide sa „fajzer“ vakcinom. To su pitanja na koja smo već prikupili literaturu iz inostranstva. Zato smo radili i onu našu studiju o imunitetu kod određenih grupa stanovništva. Mi smo mali i mi to možemo uspješno da završimo”, ističe Popović Samardžić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ultravox

Radili su oni studiju. Veliki stučnjaci. Postoji li iko ko u to vjeruje? A đe su rezultati studije, da ih čujemo?