14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opet o vakcinama: Rok je ok, mutnoća je normalna, pažnja na talog

KORONAVIRUS

Tag Gallery
Comments 2

Opet o vakcinama: Rok je ok, mutnoća je normalna, pažnja na talog

Autor: Antena M

  • Viber

Pošto se pravo javnosti da zna ne zadovoljava recikliranjem nemuštih saopštenja, a uznemireni građani vape za jasnim i uvjerljivim objašnjenjima, Antena M potrudila se da čitaocima obezbijedi poštena i kompetentna objašnjenja za fenomen vakcina sa naljepnicom na kojoj je zapisan istekli rok, a sadržaj mutan i pjenušav.

Nekoliko naših čitalaca juče je izrazilo uznemirenost i negodovanje jer su, kako su rekli Anteni M, na mjestima vakcinacije primijetili bočice Fajzera na kojima je pisalo da je rok do oktobra 2021! Institut za ljekove i medicinska sredstva potom je pojasnio kako su već ranije objavili, a mediji prenijeli, da se rok upotrebe Fajzera produžava sa šest na devet mjeseci, jer je i tada vakcina jednakog kvaliteta. 

Jasno je da antivakserske kampanje počivaju na manjku informacija, a naivno je i očigledno pogrešno vjerovati da se saopštenjem od prije nekoliko mjeseci postiže puna informisanost, ne samo građana, nego i medicinskih radnika. Upravo su građani koji su se javili Anteni M svjedočili da ni medicinski radnici nijesu u stanju da im daju potpunu i za njih uvjerljivu informaciju. (Na ovom mjestu ističemo iskustva i naših novinara prilikom vakcinisanja: ljubaznost i posvećenost medicinskih radnika na punktovima hvale je vrijedna, a uslovi u kojima rade i organizacija vakcinacije daleko od potrebnoga nivoa.)

Zato smo odgovore potražili mi.

"Normalno je da je vakcina donekle mutna. Sudeći po fotografijama vaših čitalaca, bočica na desnoj strani izgleda ok, mutno ali homogeno, ali ova lijevo kao da ima neke vidljive taloge. Za takve u uputstvu piše da se ne koriste", objasnio je izvor Antene M,  stručnjak iz ove oblasti. 

Čitaoci šalju
Foto: Čitaoci šalju

Slijedi i objašnjenje zabune zbog stvarnog i ispisanog roka trajanja vakcine, koje je juče dao CINMED.

"Rok upotrebe vakcine Comirnaty produžen je sa 6 na 9 mjeseci, a na osnovu ispitivanja i sprovedenih studija stabilnosti kojima je dokazano da je kvalitet vakcine odgovarajući ne samo u roku od 6 mjeseci kako je prvobitno ustanovljeno, već u roku od 9 mjeseci od datuma proizvodnje. Ova izmjena je procijenjena i odobrena od strane Instituta za ljekove i medicinska sredstva u toku postupka izdavanja dozvole za lijek. Na osnovu dostavljene dokumentacije sačinjen je i odobren Sažetak karakteristika lijeka vakcine Comirnaty, a koji sadrži informaciju da je odobreni rok trajanja 9 mjeseci.

Podsjećamo da je o ovoj izmjeni informacija dostupna na sajtu Instituta za ljekove i medicinska sredstva od 29. septembra 2021. godine, te da su je prenijeli crnogorski mediji", saopšteno je iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

Naši sagovornici ukazuju da se i iz ovoga saopštenja naslučuje nova paradigma u radu Instituta, da se ne provjerava kvalitet ukoliko je dokumentacija za lijek istovjetna onoj iz EU. No, to je tema za drugu priliku.

Sažetak karakteristika lijeka, CINMED je dostavio medijima. Na kraju piše da je datum revizije teksta novembar 2021.

Piše da je rok upotrebe neotvorene bočice devet mjeseci.  

Takođe, navodi se da razblažena vakcina treba da bude disperzija skoro bijele boje, bez vidljivih čestica. 

"Nemojte koristiti razblaženu vakcinu ako je došlo do promjene boje ili pojave čestica", piše u uputstvima za rukovanje. 

"Na bočici sa razblaženom vakcinom zabilježite odgovarajući datum i vrijeme do kada se mogu koristiti", piše takođe u uputstvima.

Institut za ljekove i medicinska sredstva saopštio je takođe da su zdravstveni radnici o ovoj izmjeni dužine roka trajanja informisani i putem Pisma zdravstvenim radnicima, kako bi se izbjegla zabuna zbog roka trajanja koji je prethodno odštampan na pakovanju vakcine, a koji se odnosio na prvobitno važeći rok.

Evo šta tačno u Pismu piše: 

.

.

Izvor: Institut za ljekove i medicinska sredstva

Dakle, u konkretnom slučaju, bočica na kojoj piše da je rok do oktobra 2021. može da se upotrebljava do januara 2022.

Zašto onda na bočici ne piše novi rok, tj januar 2022?

Da li su svi zdravstveni radnici pročitali Pismo koje je odobrio CINMED, kako bi znali da na vakcinalnom punktu to i objasne zainteresovanim građanima?

Ne presuđujemo, samo tražimo odgovore. 

U medijima je zaista objavljeno da se Fajzeru produžava rok tri mjeseca, još početkom oktobra, ali to ne umanjuje potrebu da o tome najinformisaniji moraju biti zdravstveni radnici, posebno oni koji su u direktnom kontaktu sa građanima na vakcinalnim punktovima. 

Kada je o tome riječ, našoj redakciji stigla je i žalba jedne Podgoričanke nakon što se njen sin vakcinisao na vakcinalnom punktu na Zabjelu.

"Moj sin se onesvijestio nakon vakcinacije, počeo je da se koči, jedva sam mu izvukla jezik. To se desilo kad smo stigli kući, poslije nekih 15-ak minuta. Niko od zdravstvenih radnika mu nije rekao da malo odsjedi nakon vakcinacije. Odmah čim je primio vakcinu požalio se da mu je ukočena ruka. Nijesam znala šta da radim, zvala sam Hitnu pomoć. Kažu da je to bio običan kolaps, da se prepao, iako ima 19 godina", ispričala nam je ova Podgoričanka. 

U maloj sredini ovakvi slučajevi brzo postaju vijest i izvor straha. Ponavljamo, jedini efikasan odgovor je brza i stručna informacija, koja će doprijeti do što više osoba.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

Ja bih ipak volio da je treca vakcina bila stara 3 do 5 mjeseci i vjerujte da nebih primio trecu da sam ovo znao

Branka

Veoma brzo se pokazalo da osoba koja nema veze sa medicinom ne smije biti na čelu Instituta za ljekove i medicinska sredstva. Med. radnici na punktovima za vakcinaciju rade u zaista ponižavajućim uslovima i zaista su ljubazni ali očigledno ih niko ne informiše. Ispada da su vakcine najfreškije u HDL