11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fauči: Prvi ohrabrujući znakovi u pogledu ozbiljnosti zaraze omikronom

KORONAVIRUS

Comments 0

Fauči: Prvi ohrabrujući znakovi u pogledu ozbiljnosti zaraze omikronom

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Južnoafričke Republike stižu prvi "pomalo ohrabrujući znakovi" kada je upitanju ozbiljnost slučajeva zaraze sojem omikron, rekao je savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu Entoni Fauči, upozorivši da su to ipak tek preliminarni podaci.

"Jasno je da se u Južnoafričkoj Republici omikron širi“, rekao je u intervjuu za CNN, aludirajući na „vertikalnu“ krivulju koja se odnosi na broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji.

„Ali za sada, premda je prerano da se donose bilo kakvi čvrsti zaključci, ne djeluje da omikron predstavlja visok stepen zabrinutosti kad je riječ o obolijevanju. Za sada su znakovi koji se odnose na težinu bolesti pomalo ohrabrujući“, ponovio je.

Međutim, zdravstveni stručnjaci posljednjih dana ističu da je stanovništvo Južnoafričke Republike vrlo mlado i da se tek u narednim nedjeljama mogu očekivati ozbiljniji slučajevi bolesti.

U toku su laboratorijske studije čija je svrha da se ustanovi da li je i u kojoj mjeri je prenosiv novi soj koronavirusa i u kojoj je mjeri sposobna da zaobiđe imunitet stečen nakon prve infekcije ili vakcinacije i da li može da prouzrokuje teže oblike bolesti.

„Mislim da postoji realan rizik da ćemo biti svjedoci smanjenja efikasnosti vakcina“, rekao je u za ABC StivenHog, direktor Moderne, što je prije njega rekao i izvršni direktor kompanije Stefan Bancel.

„Jedino što u ovom trenutku ne znam je u kolikoj će mjeri ta efikasnost biti smanjena. Da li će biti kao u slučaju delte, soja koronavirusa protiv koje su vakcine ipak ostale djelotvorne, ili će smanjenje efikasnosti iznositi 50 odsto, što bi značilo da ćemo morati da ih nadogradimo“, rekao je on.

Moderna je, poput ostalih farmaceutskih kompanija, uključujući i Fajzer, već počela da radi na prilagođavanju postojeće vakcine ako to bude potrebno.

Omikron je, otkad je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici, do sada potvrđen u najmanje 15 američkih saveznih država i oko 40 zemalja svijeta.

SAD su na nedjelju dana zatvorile svoju granicu sa ovom državom, ali i sa još sedam zemalja južne Afrike.

Fauči je rekao da se nada da će ova zabrana biti ukinuta „u razumnom roku“.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR