11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Američki CDC: Prirodni imunitet poslije delte štiti bolje od vakcine

Izvor: Pixabay

KORONAVIRUS

Tag Gallery
Comments 0

Američki CDC: Prirodni imunitet poslije delte štiti bolje od vakcine

Izvor: Fortune, Daily Caller

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Prirodni imunitet od prethodne infekcije obezbijedio je jači nivo zaštite od Delta varijante korone nego samo vakcinacija, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u studiji objavljenoj u srijedu.

Prije nego što je Delta postala dominantna, pojedinci koji su imali prirodni imunitet imali su veću stopu slučajeva od pojedinaca koji su samo vakcinisani, pokazalo je istraživanje, ali nakon što je Delta postala dominantna, oni sa prirodnim imunitetom su se manje često zarazili korone od onih koji su samo vakcinisani.

Studija je ispitala četiri kategorije ljudi — nevakcinisanih i vakcinisanih koji su preživjeli prethodnu infekciju korone i nevakcinisanih i vakcinisanih koji nikada nijesu bili zaraženi — u Kaliforniji i Njujorku između maja i novembra 2021. Najveće stope slučajeva bile su među onima koji su ni vakcinisan ni prethodno zaražen. Najveća zaštita od infekcije i hospitalizacije bila je kod onih koji su bili vakcinisani i preživjeli raniji napad virusom.

Agencija je upozorila da su predmetni podaci samo mjereni rezultati u odnosu na varijantu Delta i da Omikron može predstavljati nove izazove koji mijenjaju račun prirodnog imuniteta u odnosu na vakcinaciju.

Zvaničnici Bajdenove administracije i neki stručnjaci za javno zdravlje više puta su umanjili efikasnost prirodnog imuniteta protiv korone, ali ova studija je samo najnovija koja ukazuje na to da oporavak od prethodne infekcije može u najmanju ruku parirati, ako ne i nadmašiti, onaj koji se nudi samo vakcinacijom. Većina istraživanja je pokazala da za maksimalnu zaštitu od ponovne infekcije ili teške bolesti, oni koji su prethodno bili zaraženi ipak treba da se vakcinišu.

Mnogi strani mediji su pratili studiju tako što su minimizirali otkriće da prirodni imunitet nadmašuje vakcine i naglašavajući da je kombinacija oba obezbjeđivala najbolju zaštitu. Naslovi iz Njujork tajmsa, Asošiejted presa, Si-En-Ena i drugih tvrdili su da vakcinacija nudi najbolju ili najbezbjedniju zaštitu prema studiji.

U pozivu za štampu u srijedu, dr Benjamin Silk iz CDC-a, epidemiolog koji je koautor studije, nije elaborirao povećanu zaštitu koju pruža prirodni imunitet i ponovio je administrativnu liniju da svaki Amerikanac treba da se vakciniše.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR