25 °

max 25 ° / min 17 °

Četvrtak

08.06.

25° / 17°

Petak

09.06.

25° / 16°

Subota

10.06.

24° / 16°

Nedjelja

11.06.

23° / 17°

Ponedjeljak

12.06.

25° / 15°

Utorak

13.06.

24° / 15°

Srijeda

14.06.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta znači to što je SZO proglasila kraj globalne opasnosti od korone?

KORONAVIRUS

Comments 0

Šta znači to što je SZO proglasila kraj globalne opasnosti od korone?

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj globalne opasnosti koronavirusa, jer više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju. Da li to znači i da je kraj pandemije?

Epidemiološkinja Ivana Prokić objašnjava za portal N1 da ta dva termina – ukidanje globalne opasnosti i pandemija – iako slična ipak imaju suptilnu razliku.

„PHEIC (public health emergency of international concern) je nešto što SZO proglašava što za posljedicu svakoj zemlji uvodi obavezu da uradi niz akcija za suzbijanje bolesti, u tom smislu kovid više ne zahtijeva takve mjere. Pandemija znači da je bolest prisutna u određenom broju zemalja u velom svijetu i ništa više, ne vuče za sobom nikakvu obavezu. Odnosno, bolest može da bude proširena u pandemijskim razmjerama a da ne iziskuje hitnu i obaveznu reakciju zemalja“, navodi naša sagovornica.

Prokić ističe da se epidemija u jednoj zemlji proglašava gotovom kada 28 dana za redom ima 0 novih slučajeva bolesti.

„U tom smislu smatram da pandemija i dalje traje, jer ne znam nijednu zemlju da ima 0 slučajeva ali je to sada kontrolisano i ne iziskuje više urgentne mere“, navodi Prokić.

I epidemiolog Predrag Đurić objašnjava da globalna opasnost i pandemija nisu sinonimi.

„Na primjer, već više od četiri decenije postoji pandemija HIV ili nezarnih bolesti. Kovid ostaje i dalje prisutan, a biće vjerovatno i u budućnosti. Proglas SZO prvenstveno se odnosi na potrebnu javnozdravstvenu pažnju i mjere“, napominje Đurić.

On dodaje i da se uglavnom pandemija ne završava, već prelazi u stalnu prisutnost, veću ili manju, stalnu ili povremenu – sezonsku.

S druge strane, imunolog Dušan Popadić navodi za portal N1 da ovo znači da je i kraj pandemije.

„Svjetska zdravstvena skupština počinje za koji dan, vjerovatno će tada biti formalnija izjava direktora SZO. Stručni komitet se oglasio, politički će to isto uraditi vrlo brzo“, ocenjuje Popadić.

U petak je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao da ta organizacija više ne smatra kovid 19 globalnom zdravstvenom hitnom situacijom, ističući da infekcija i dalje predstavlja prijetnju po zdravlje ljudske populacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR