5 °

max 11 ° / min 5 °

Srijeda

29.11.

11° / 5°

Četvrtak

30.11.

11° / 6°

Petak

01.12.

14° / 11°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

12° / 8°

Ponedjeljak

04.12.

8° / 5°

Utorak

05.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IJZ: U Crnu Goru stigli novi podsojevi koronavirusa Eris i Forniks

KORONAVIRUS

Comments 1

IJZ: U Crnu Goru stigli novi podsojevi koronavirusa Eris i Forniks

Autor: Antena M

  • Viber

U Crnu Gori stigli su podsojevi koronavirusa Eris i Forniks, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje. 

"Obavještavamo javnost da su laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdile prve slučajeve infekcije izazvane podsojevima EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1(tzv. Forniks), potomcima Omikron varijante SARS-CoV-2 virusa. Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva Omikrona.

U Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji bilježi se porast prevalencije obolijevanja od EG.5 i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantan  i u Crnoj Gori.

Kod  podsojeva EG.5.1 i FL1.5.1 se desila mutacija na spajk proteinu, odnosno dijelu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu izbjeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i usloviti pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju oboljelih)", navodi se u saopštenju. 

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podosjevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

Dijagnostički testovi, koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.

"Do trenutka objavljivanja ovog saopštenja nema dokaza koji idu u prilog tome da novi podsojevi daju značajne promjene u težini kliničke slike, odnosno nema dokaza koji idu u prilog tome da ova dva podsoja virusa mogu da uzrokuju pojavu ozbiljnijih formi bolesti ili povećanje smrtnosti kod inficiranih lica u odnosu na one koje su izazivale njihove skorije (prethodne) varijante.

Apel građanima da poštuju trenutno važeće mjere za zaštitu zdravlja od SARS-CoV-2 virusa (posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera) je i dalje na snazi kao jaka preporuka.

Stoga, Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavlja kontinuirano da prati situaciju vezano za pojavu novih podsojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost i predlagati mjere za očuvanje zdravlja populacije", navode iz Instituta. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

MilaK

Zapuštenost i raspuštenost evo i u IZJ. Klinička slika je sva uredna osim crp. A onda djeca plaču zbog neznanja u dijagnostikovanju kad se moraju upaliti svi urgentni protokoli i snimanja magnetnom rezonancom. Sram vas bilo a sad imate goleme plate... Samo vam nedostaje Hipokrat, u većini.