8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska kinoteka obilježava stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata

Kultura

Comments 1

Crnogorska kinoteka obilježava stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, Crnogorska kinoteka organizuje program u četvrtak 27. decembra povodom stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

U 19 sati biće upriličena projekcija nove, dopunjene verzije dugometražnog dokumentarnog filma “Crna Gora i Veliki rat”, uključujući nedavno pronađene materijale iz Italije i Beča.

Film su režirali Andro Martinović i Branko Baletić, a rađen je u produkciji Crnogorske kinoteke, uz podršku Ministarstva kulture. Montažer je Milo Lekić, muziku je radio Leo Đokaj, obradu slike Vladimir Vučinić, a narator je Branimir Popović.

Ovo ostvarenje predstavlja svjedočanstvo o učešću Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, u dokumentarnoj formi baziranoj na autentičnim dokumentima.

Podsjećamo, film je nagrađen specijalnim priznanjem u kategoriji “Work, art and memory in the film documents” u okviru 7. Međunarodnog festivala vojnih i istorijskih filmova u Varšavi 2016.

Ovogodišnja nagrada Crnogorske kinoteke za očuvanje i promociju crnogorske filmske baštine “Ratko Đurović”, dodijeliće se Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske koja je u značajnoj mjeri doprinijela afirmaciji i promociji crnogorske filmske baštine u Hrvatskoj, kaže se u saopštenju organizatora.

Organizator naglašava da crnogorska kinoteka već deset godina ima intenzivnu i kontinuiranu saradnju sa NZCH na predstavljanju našeg filmskog nasljeđa publici u Hrvatskoj.

U okviru projekta “Dokumentarni film u Crnogorskom domu” i “Dani crnogorskog filma”, prikazano je oko 100 filmova koji su dio crnogorske i jugoslovenske filmske baštine.

Nagrada će biti uručena Danilu Iveziću, ispred Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, ističe se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sandra

Dje ste kikoteko stari prevaranti