15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UnderhillFest od 2. do 9. juna

Kultura

Comments 0

UnderhillFest od 2. do 9. juna

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Deseti, jubilarni UnderhillFest – Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma počeće 2. juna i trajaće do 9. juna 2019.

Festival će, kako je saopšteno, biti održan na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.

Kao i prethodnih godina filmski selektor je Vuk Perović, a dvadesetak filmova biće podijeljeno u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku.

Podgorička publika moći će da vidi najbolja ostvarenja u proteklih godinu među kojima su filmovi “Srbenka” Nebojša Slijepčević, koji je na Kanskom festivalu proglašen dokumentarcem godine i koji je dobitnik nagrade Srce Sarajeva i Nagrade publike na Sarajevo film festivalu; “Greetings from a free Forest” Iana Soroka pobjednika DocLisboe u Lisabonu, “Sinovi smo tvog stijenja” Ivana Salatića koji je imao premijeru takođe na festivalu DocLisboa, “Na vodi” Gorana Devića dobitnika posebnog priznanja žirija na DOK Leipzigu, “Putinovi svjedoci” Vitalija Manskog koji se bavi hronologijom Putinovog dolaska na vlast i njegovim vrtoglavim usponom, kao i film o Leonardu Koenu “Bird on a Wire: Leonard Cohen”, za koji je dugo smatrano da je zauvijek izgubljen.

Tročlani žiri dodijeliće nagrade Maslačak u međunarodnoj i regionalnoj kategoriji.

U okviru 10. UnderhillFesta, već četvrtu godinu za redom, biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji Festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.

Filmovi će biti prikazani u JU Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Takođe biće realizovan i edukativni program – DOKUŠKOLA – trodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola. Radionicu će voditi Rajko Petrović. 

I ove godine na UnderhillFestu biće održan CIRCLE – program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa renomiranim mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal, dodaje se u saopštenju. 

Novitet ove godine je saradnja UnderhillFesta i Green Culture Worlda, koji je posvećen inovacijama u oblasti održivog razvoja, ekološkog pristupa kulturi i razvoju kreativnih industrija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR