7 °

max 8 ° / min 1 °

Utorak

07.12.

8° / 1°

Srijeda

08.12.

7° / 0°

Četvrtak

09.12.

9° / 6°

Petak

10.12.

5° / 4°

Subota

11.12.

6° / 4°

Nedjelja

12.12.

4° / 2°

Ponedjeljak

13.12.

5° / -1°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koncert violinistkinje Nastasje Vojinović u utorak u KIC-u

Kultura

Comments 0

Koncert violinistkinje Nastasje Vojinović u utorak u KIC-u

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Mlada talentovana violinistkinja Nastasja Vojinović premijerno će nastupiti u okviru ciklusa “Mladi talenti” u utorak, 16. jula, na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Umjetnica će nastupiti uz klavirsku pratnju Sonje Marković, a na programu su poznata djela: Žan-Mari Leklera (Sonata za violinu i klavir u D-duru br. 3, op. 9 "Tombeau”), Kamij Sen-Sansa (Sonata za violinu i klavir op. 75 br. 1), Kloda Debisija (Sonata za violinu i klavir) i Morisa Ravela (Tzigane).

Nastasja Vojinović je započela muzičko školovanje u Crnoj Gori, a nastavila u Beogradu, na odjeljenju za talente u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu. Osnovne studije violine je upisala sa 16 godina, u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković, na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu. Master studije je završila u istoj klasi, a zatim i na Koledžu za muziku i ples Bojer Univerziteta Templ u Filadelfiji, u klasi profesora Eduarda Šmidera. Ove godine upisala je studije kod čuvenog profesora Arona Rozana na akademiji Manes u Njujorku.

Tokom svog školovanja, Nastasja je svirala kao solista u Dječijoj filharmoniji, Omladinskoj filharmoniji Borislav Pašćan, BGO Dušan Skovran, orkestru Penderecki i nastupala je širom Njemačke, Holandije, Poljske, Srbije, Crne Gore, Amerike.

Osvojila je brojne medalje u zemlji i inostranstvu: prva medalja na Internacionalnom takmičenju mladih violinista Barleta (Italija, 2006), treća na Međunarodnom takmičenju Aleksandar Glazunov (Pariz, 2007), prva na Međunarodnom takmičenju Petar Toškov (Beograd, 2007), druga nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović  (Beograd, 2009), pohvala prvog reda na takmičenju Jaroslav Kocijan (Češka Republika, 2010), prva nagrada na Međunarodnom festivalu Stringfest u Sremskoj Mitrovici (2013), druga nagrada na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2015), prva nagrada na takmičenju mladih virtuoza Neli Berman u Filadelfiji; nagrada za najboljeg studenta na gudačkom odsjeku u 2017/18. Helen Kvalvaser na Univerzitetu Templ.

Sa pijanistkinjom Sonjom Marković je održala veliki broj koncerata u Srbiji i regionu. Tokom 2014. godine, osvojile su prve nagrade na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu, Republičkom takmičenju Srbije i međunarodnom takmičenju Donne in musica u Kragujevcu. Tokom studija u Beogradu, Nastasja je nastupala u kvartetu Vae Soli na koncertima kamerne muzike i festivalima Kult i Boljšoj; sa ovim ansamblom osvojila je prvu nagradu Festivala gudača Stringfest u Sremskoj Mitrovici.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Vladislava Bobića, Blagorodne Taneve, Regine Brandšteter, Eduarda Šmidera, Zorana Milenkovića, Dejana Bogdanovića, Vesne Stanković, Romana Simovića, Stefana Milenkovića, Pavela Vernjikova, Ester Hafner, Ulfa Valina, Benjamina Šmida i drugih.

Nastasja je članica trija Messiez, specijalizovan za tango muziku, kao i šireg sastava Tipica Messiez, koji se premijerno predstavio ove godine na festivalu tanga u Filadelfiji. Članica je Gudačkog kvarteta Philadelphia, s kojim nastupa dvije godine.

Sonja Marković (1991) je diplomirala kao najbolji student klavirskog odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Nevene Popović. Master studije završila je u klasi iste profesorice, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bila je korisnik stipendije CEEPUS i usavršavala se na Muzičkoj akademiji Stanislaw Moniuszko u Gdanjsku, Poljska, u klasi prof. Bogdana Kulakovskog.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR