13 °

max 15 ° / min 11 °

Srijeda

26.02.

15° / 11°

Četvrtak

27.02.

13° / 5°

Petak

28.02.

12° / 4°

Subota

29.02.

12° / 0°

Nedjelja

01.03.

12° / 7°

Ponedjeljak

02.03.

15° / 10°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U KIC-u izvedeno 250 programa koje je pratilo 35 hiljada posjetilaca

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U KIC-u izvedeno 250 programa koje je pratilo 35 hiljada posjetilaca

Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” profilisanom i prepoznatljivom repertoarskom politikom otvorenih vrata i raznovrsnih umjetničkih sadržaja za sve generacije, i tokom prethodnih sedam mjeseci veoma uspješno je unapređivao kako kulturnu ponudu Podgorice, tako i Crne Gore.

Kontinuitet i kvalitet kulturnih događaja jedan je od prioriteta stvaralačkog angažmana, pa i sa ograničenim budžetskim programskim sredstvima (oko 100 hiljada eura na godišnjem nivou) uspjeli su publici pružiti znatan broj kulturno - umjetničkih sadržaja.

IZ KIC-a naglašavaju da svakodnevno ulažu napore kako bi kulturni ambijent Glavnog grada bio sadržajniji, dinamičniji, i u svakoj sferi bogatiji, pa sa zadovoljstvom ističu da su za proteklih sedam mjeseci organizovali više od 250 programa od čega su više od 50 bili premijerni.

Kic-ove programe pratilo je oko 35 hiljada posjetilaca što je svakako potvrda prepoznatljivo dobre kulturne politike.

Scene KIC-a tradicionalno su bile mjesto okupljanja kako afirmisanih, tako i mladih umjetnika, pa je tako bilo i u januaru ove godine na četvrtom uspješno realizovanom izdanju Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO u okviru koje su se predstavile aktuelne domaće i regionalne dramske produkcije i koprodukcije ATAK, Korifej, Zetski dom, ali i projekti sa Vesnom Čipčić i Zijahom Sokolovićem.

"Ogromnu pažnju javnosti izazvao je i IV regionalni književni festival “Literitorija” u sklopu kojeg su se podgoričkoj publici predstavili pisci i kritičari iz zemlje i regiona i to: Filip David, Rumena Bužarovska, Faruh Šehić, Andrej Nikolaidis i dr, a Forum mladih pisaca svoj četvrti rođenadan proslavio je poetsko muzičkim performansom.
Kroz radionicu kreativnog pisanja koju je vodio pisac Vasko Raičević i Školu retorike Radovana Radonjića, namijenjenu srednjoškolskoj i studentskoj populaciji, realizovali smo edukaciju mladih u oblasti literarnog stvaralaštva i govorništva", naglašavaju iz KIC-a-

Raznovrsni edukativni i koncertni programi, posvećeni osnovnoj temi “Mladi i džez” organizovani su u sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”.

Publici se predstavio džez ansambl Državnog univerziteta u San Dijegu pod upravom dirigenta Bila Jegera, sa specijalnom gošćom Kristin Korb, crnogorski gitarista Pippo Corvino (alias Filip Gavranović), sa libanskim gitaristom Mahanom Mirarabom, a UNESCO Međunarodni dan džeza obilježen je koncertom "Đorđijana" mlade crnogorske vokalne i multimedijalne umjetnice Ive Kostić.

KIC u kontinuitetu 17 godina slavi Svjetski dan muzike 21. jun, a ove godine praznik je obilježen obilježen koncertom renomiranog džez trija Gregorija Priva.

Proteklih mjeseci priredili su nezaboravne koncerte Boža Vreća sa bendom, Vasil Hadžimanov benda, pop rok sastava Ničim izazvan, kantautora Kralja Čačka, Saše Vasića sa bendom, kao i nekoliko koncerata izvorne muzike i niz humanitarnih programa.

Kroz drugo izdanje Festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” koje je realizovano u saradnji sa brojnim crnogorskim muzičarima nastavili su da baštine tradicionalne vrijednosti.

Na velikoj sceni KIC-a krajem juna KIC pop hor priredio je muzički spektakl „Pod sjajem zvijezda“ za koji je vladalo ogromno interesovanje, a bili su odličan domaćin i prvog regionalnog festivala stand up komedije “Opuč", kaže se u saopštenju.

"Premijerno je odigrana i nova predstava “Suština prevare” u izvođenju polaznika naše pozorišne radionice Dodest, a predstava je uvrštena i u takmičarski dio 49. Festivala dramskih amatera Crne Gore gdje je njen reditelj Sejfo Seferović nagrađen za najbolji eksperimentalni pristup", kaže se u saopštenju KIC-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR