14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konceptualni umjetnik iz Crne Gore Dante Buu predstaviće svoj rad američkoj publici

Kultura

Comments 0

Konceptualni umjetnik iz Crne Gore Dante Buu predstaviće svoj rad američkoj publici

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Konceptualni i vizuelni umjetnik iz Rožaja Dante Buu gostovaće 12 i 13. septembra na TBA Festivalu u Portlandu (Oregon) koji organizuje Institut za savremenu umjetnost.

Tamo će, na poziv kustosice Adele Demetje, predstaviti svoj novi umjetnički rad "Sve moje najbolje smrti", u okviru eksperimentalne izložbe ''NEXUS 1", koja povezuje radove četiri evropska i dva američka umjetnika, kreirajući vizuelno-poetični doživljaj u vremenu i prostoru.

Nakon Amerike, Dante Buu će se 15. oktobra predstaviti beogradskoj publici u galeriji DOB, u okviru izložbe "Pažnja! Tu sam", tekstualnom instalacijom "HÔTEL", koja je nastala u saradnji sa srpskim umjetnikom Brankom Miliskovićem.

To će ujedno biti i najava zajedničkog projekta "HÔTEL" koji će umjetnici realizovati na jesen 2020. u galeriji Podroom, Kulturnog centra Beograda.

Od novembra 2019. do maja 2020. slijedi njegov boravak na zagrebačkoj WHW Akademiji, koju organizuje kustoški kolektiv "Što, kako i za koga".

WHW Akademija je program za mlade umjetnike, čiji je cilj podsticanje novih oblika samoodređenja, utemeljenih na metodama kritičke refleksije, radoznalosti i susreta između umjetnika, umjetničkih radova, umjetničkih profesionalaca, teoretičara i naučnika iz različitih disciplina, kaže se u saopštenju organizatora.

U završnoj fazi je i priprema knjige ''Peto godišnje doba”, koja je zasnovana na Danteovom radu istog naslova, a fokusira se na značenje ženskog rada u tradiciji miraza.

Četiri ručno izrađena vezena komada objelodanjuju neispričane istorije žena iz umjetnikove porodice kao vizuelno, tekstualno i umjetnički dokumentovano nevidljivo radno iskustvo.

U saradnji sa četiri autora/ke iz različitih umjetničko-teorijskih polja: Derya Yücel (kustosica, Istanbul), Stanimir Panayotov (teoretičar, Sofija), Adela Demetja (kustosica, Tirana/Frankfurt) i Rabih Alameddine (pisac, Bejrut/San Francisko), knjiga "Peto godišnje doba" pruža uvid u ženski ručni rad i njegov socijalni, ekonomski, kulturalni, simbolički i emancipatorski kontekst.

Nakon uspješno realizovane samostalne izložbe "I do not want my Lover to go to Work" u Kulturnom centru Tobačna 001 (2018-2019), Dante Buu će se na proljeće 2020. ponovo predstaviti slovenačkoj publici samostalnom izložbom u Galeriji Ravnikar u Ljubljani.

Konceptualni i vizuelni umjetnik Dante Buu (1987, Rožaje, Crna Gora) bavi se brutalnošću sopstvenog društveno-kulturog okruženja, kao i sveprisutnim otuđenjem u društvu kroz različite medije, a polazeći od intimnog doživljaja svijeta.

Njegov rad preispituje i dekonstruiše rodne uloge, identitete, sex i stereotipe koji se uspostavljaju kroz mehanizme moći, izražavajući intimne putanje otpora i subverzije koje se protežu kroz privatne i javne prostore.

Ono što je lijepo, radosno i dostupno se, u radu Dante Buua, ogoljava kako bi se otkrila druga strana, radi ispitivanja njenih implikacija i njenog uticaja na nas kako pojedinačno, tako i kolektivno. 

Dante Buu živi i radi između Rožaja, Beča i Berlina, naglašavaju organizatori. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR