24 °

max 33 ° / min 20 °

Srijeda

08.07.

33° / 20°

Četvrtak

09.07.

36° / 20°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

37° / 22°

Nedjelja

12.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

32° / 22°

Utorak

14.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Projekat Biblioteke za slijepe među deset najboljih u Evropi

Kultura

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Projekat Biblioteke za slijepe među deset najboljih u Evropi

Projekat Biblioteke za slijepe “Ljepote Crne Gore na dlanu” odabran je među deset najboljih, u okviru poziva Savjeta Evrope za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini, koji se realizuje kao dio manifestacije Dani evropske baštine.  

Drugi po redu Poziv za dostavljanje priča realizovan je širom Evrope aprila 2019, a međunarodni žiri je od 80 prijavljenih priča izabrao deset, čija će realizacija biti finansirana sa iznosom od po 10,000€.

Projekat “Ljepote Crne Gore na Dlanu” baziran je na prezentaciji dvadeset istorijskih znamenitosti Crne Gore u 3D formatu i snimanju audio vodiča sa kratkom pričom o svakom predmetu. Cilj projekta je približavanje segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nijesu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektorm kulturnih dobara u Crnoj Gori.

Projekat, kakosu objasnili iz MKU, promoviše inovativan i funkcionalan pristup u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, a podrazumijeva uključivanje svih kategorija društva, uz težnju da podstakne na dublje istraživanje znamenitosti lokalne i nacionalne kulture.

Poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini je inicijativa koja se realizuje u okviru Dana evropske baštine, sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou.

Poziv je bio namijenjen lokalnim zajednicama iz 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi koje su u poslednje tri godine organizovale makar jedan događaj u okviru Dana evropske baštine, dobitnicima Europa Nostra nagrade i lokalitetima kojima je dodijeljena Evropska oznaka za kulturnu baštinu (European Heritage Label).

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR