15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Crnoj Gori ne treba uvezeno pseudopravoslavlje"

Kultura

Comments 2

"Crnoj Gori ne treba uvezeno pseudopravoslavlje"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Crna Gora nema zaokruženu ideologiju u oblasti jezika, kulture, religije, obrazovanja, nauke... a filizofija se ovdje razvija u pogrešnom pravcu, pod uticajem pseudopravoslavne teologije, kazao je prof. dr Milenko Perović u kratkom razgovoru za Antenu M, nakon što je, sinoć, u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" održana promocija njegove knjige "Filozofija politike".

(Izdavač knjige je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva - Podgorica, a učesnici večeri bili su Pavle Goranović, Slobodan Bobo Čukić i autor.)

Perović je na promociji istakao da mu je namjera bila da ovom knjigom poruči intelektualnoj i političkoj eliti da je svakoj državi potrebna ideologija kako bi opstala. Crna Gora je, smatra Perović, trenutno nema.

Na naše pitanje da li prepoznaje makar naznake stvaranja takve ideologije, Perović je jasno odgovorio.

"U Crnoj Gori postoje ideologemi, ali oni još uvijek nijesu ideologija. Dakle, potreban je cijeli sistem smislenih ideoloških stavova koji bi bili ideje vodilje za budućnost Crne Gore u nizu konkretnih životnih oblasti: oblasti jezika, religije, kulture, obrazovanja, nauke, ekonomije. Nijesam siguran da vidim na horizontu ni naznake razmišljanja među intelektualnom i političkom klasom o tome. Nije se ni stiglo do svijesti o potrebi takvog nečega, a samim tim daleko smo od pokušaja da se u tom pravcu nešto i uradi", smatra on.

U svojoj studiji, Perović se bavio i svjetskim ideologijama. Naročito jedna bila mu je inspirativna za kritiku. Treba čitati, smatra Perović, Fukujamu, ali isključivo sa kritičke pozicije.

"Bilo šta da čitate, makar to bile i dnevne novine, sa nekritične pozicije, promaći će vam neka dezinformacija koju ćete prihvatiti kao informaciju. Da li je Crnoj Gori potrebno da se na sva zvona oglašavaju neoliberalističe ideje koje propagira Fukujama? Čitati treba, ali treba i misliti. Svijet ne pamti po dobru neoliberalizam, njegove negativne posljedice vidimo na svim stranama. Treba se distancirati od tih ideja", poručio je Perović.

Kao dugogodišnjeg profesora, pitali smo ga kako vidi razvoj filozofske misli u Crnoj Gori.

Ne stagnira univerzitetska filozofija u Crnoj Gori, vjeruje on, ona od svog utemeljenja napreduje u pogrešnom smjeru.

"Ne možete na teološkim paradigmama studirati filozofiju. To se u zapadnim zemljama ne radi od Tome Akvinskog, od 13. vijeka. Sprega teologije i filozofije odlična je za teologiju, ali je za filozofiju pogubna. Ta vrsta sprege Crnoj Gori nije potrebna. Njoj je potrebna filozofija koja izvire iz savremenog svijeta, a ne filozofija koja izvire iz izmaštane, izmišljene prošlosti.

Filozofija koja se u Crnoj Gori producira za svoju osnovu ima takvu prošlost. Ona počiva na onom religijskom biću koje je potpuno neimanentno Crnoj Gori. Ono pravoslavlje koje se pod firmom filozofije producira u Crnoj Gori nije crnogorsko pravoslavlje. Naprotiv, to je jedno pseudopravoslavlje, uvezeno pravoslavlje, koje sa duhovnom tradicijom Crne Gore ne da nema nikakve veze, nego joj je direktno protivno", zaključio je Perović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mihailo,Bgd

Profesor je jasno ukazao na nesklad Vizije CG sa vizijom razvoja kolektivne identitetske svijesti Crnogoraca. Građanska,slobodna i demokratska CG može da se ostvari samo ako se kolektivna energija svih emancipacijskih činilaca u državi usmjeri u tom pravcu. Treba uraditi, ne samo pričati !

Djuro Vučinić

Sve je ovo jasno kao dan,ali je mnogo jasnije kad to profesor Perović pojasni. Vidite,on nikad ne navodi primjere za izrečeno,trenutno ih prepoznajemo. No mnogo je onih koji ne prepoznaju ideologiju koja razvaljuje osobenost CG,a naročito establišment koji je partiski odabran da vodi CG.