8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zakonske izmjene za očuvanje svjetske baštine Kotora

Kultura

Comments 0

Zakonske izmjene za očuvanje svjetske baštine Kotora

Izvor: Mina

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Očuvanje statusa Kotora na UNESCO Listi svjetske baštine glavni je motiv izmjena i dopuna Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja tog grada, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Prijeedlog ovog zakona utvrdila je vlada 26. septembra.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je tada da je izradi ovog dokumenta prethodio Akcioni plan, koji je postao i Vladina strategija u minulom periodu.

"U tom razdoblju, koje je trajalo tri godine, donijeli smo izuzetno značajne odluke i sproveli kompleksne aktivnosti, kako bi ove godine sa Komiteta u Bakuu dobili značajno ohrabrenje i pozitivne ocjene UNESCO. Jedna od njih bilo je uvođenje moratorijuma na gradnju, a zatim je prvi put u nacionalno zakonodavstvo uveden mehanizam izrade Procjene uticaja na baštinu", kazao je on.

Bogdanović je rekao da su ovim dokumentom izmijenjeni članovi koji referišu na izradu Procjene uticaja na baštinu u smislu jasnijih smjernica za samu proceduru.

"Novo rješenje predviđa uvođenje razlike u proceduri za zonu zaštite i za zaštićenu okolinu/bafer zonu, pa je precizirano da se procjene uticaja za bafer zonu definišu na osnovu posebnog akta koji će donijeti Uprava za zaštitu kulturnih dobara", kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, predložene izmjene dodatno definišu procedure izrade pojedinačnih procjena za baštinu.

"Ali i da ostavljaju prostor da se te procedure izrađuju samo u okviru zona koje posebnim aktom definiše Uprava za zaštitu kulturnih dobara", rekao je Bogdanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR