8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bijenale crnogorskog tetra u CNP-u

Kultura

Comments 0

Bijenale crnogorskog tetra u CNP-u

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2019.  u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 22. oktobra do 1. novembra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu će biti izvedeno devet predstava u okviru dvije selekcije: Selekcija i Selekcija Off i jedna predstava na zatvaranju festivala.

Direktorica CNP-a Zorana Kralj je na konferenciji za novinare, održanoj danas u CNP-u, predstavila program Bijenala i iskazala uvjerenje da izborom predstava i ovakvom selekcijom Bijenale ispunjava jedan od svojih osnovnih ciljeva i pruža dobar, sveobuhvatan i tačan presjek najboljih pozorišnih ostvarenja koja su nastala u Crnoj Gori u protekle dvije pozorišne sezone.

Umjetnički direktor Željko Sošić ukazao je na značaj Bijenala.

„Bijenale crnogorskog teatra je jedinstvena prilika da se na nekoj manifestaciji, u selekciji selektora, sagleda presjek centralnog pozorišnog stvaralaštva u Crnoj Gori, kao i prilika da promišljamo pozorišne tendencije i diskutujemo na sve teme koje se mogu ticati pozorišne produkcije u Crnoj Gori“ – kazao je Sošić.

Program Selekcije, po izboru selektora Janka Ljumovića, producenta, čine predstave:

“Bure baruta” Dejana Dukovskog, u režiji Dejana Projkovskog, Crnogorskog narodnog pozorište,

“Sin”, Mirjane Medojević, u režiji Mirka Radonjića, Kraljevskog pozorišta Zetski dom,

“O miševima i ljudima”, Džona Stajnbeka, u režiji Dina Mustafića i produkciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta iz Podgorice,

“Hamlet”, Viljema Šekspira, u režiji Ane Vukotić, Crnogorskog narodnog pozorišta,

“Kapital”, prema djelu Karla Marksa, u režiji Andraša Urbana, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, i

“Krvave svadbe”, F. G. Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Grada teatra Budva i Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.

Selektor Janko Ljumović je pojasnio da selektovane predstave pružaju mogućnost dijaloga koji se fokusira na drugačije čitanje dramske klasike, ostvarene estetske dimenzije, kao i na određene fenomene poput sindroma žrtve.

“Granice surovog okruženja propituju se u svim predstavama, izvedbeno intrigantno i uzbudljivo, bilo da govorimo o surovosti unutar dvora (Hamlet), porodice (Kravave svadbe, Sin), ranjivim grupama (O miševima i ljudima), junaka balkanske tranzicije i preraspodjele kapitala (Bure baruta, Kapital). Ili zapravo možemo samo reći da u svim predstavama dobijamo pogled kako život izgleda na ivici koja vodi u propast. Selektovani naslovi, odnosno predstave postižu vrhunac produkcijskih mogućnosti pozorišnih aktera. Naslovi ujedno pokreću važno pitanje rada na dramatizacijama i adaptacijama klasike, što je takođe od značaja za razvoj crnogorske dramaturgije posebno u kontekstu činjenice da u protekle dvije godine imamo nedovoljno zastupljen crnogorski dramski tekst na repertoarima pozorišta i festivala. Predstave su ponudile i bogatstvo elemenata u oblasti scenskog dizajna koji doprinose umjetničkom kvalitetu Selekcije” - zaključio je Ljumović.

U okviru Selekcije Off, koju čine predstave nezavisne produkcije, po izboru selektorke Maje Mrđenović, pozorišne kritičarke, biće izvedene predstave:

“Sobe” Ilije Đurovića, u režiji Mirka Radonjića i produkciji Dramskog studija Prazan prostor,

“Krik”, u koreografiji Tamare Vujošević Mandić i Slavke Nelević i produkciji baletske trupe “Ballo”, i

“Cvrčak i mrav” po tekstu Milene Depolo, u režiji Branka Ilića i produkciji NVO Tetar mladih, NVO Maska, Kulturnog centra Nikola Đurković, Herceg festa, Budva grad teatra i Gradskog pozorište Podgorica.

Selektorka Maja Mrđenović je rekla da je ovogodišnja Selekcija Off Bijenala Crnogorskog teatra rezultat 13 pogledanih predstava produciranih u prethodne dvije godine, od čega 10 produkcija za odrasle, i tri za djecu.

“Imajući u vidu kao glavni kriterijum izbora, s obzirom na koncept Bijenala crnogorskog teatra kao festivala najboljih predstava nastalih u Crnoj Gori, ukupan umjetnički kvalitet, odabrane su predstave: “Sobe”, “”Krik” i “Cvrčak i mrav” - iako produkcijski dosta skromne, sve tri izvedbe bogate su i provokativne na idejnom i planu estetskih kvaliteta scenskog izraza i inovativnosti rediteljskih poetika.” – objasnila je Mrđenović.

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra biće priređena izložba plakata studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja “Bijenale CGT – FLU 2012/14/17”, promocija knjige “Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944”, u okviru izdavačke produkcije CNP-a i edicije Zetski dom, a nakon svake izvedene predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike.

U fokusu pratećeg programa ovogodišnjeg Bijenala biće panel diskusija pod nazivom “Bijenale o Bijenalu: panel diskusija o otvorenim pitanjima Bijenala crnogorskog teatra” koja je posvećena promišljanju mjesta, uloge i budućnosti Bijenala.

Bijenale je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine glumica Olivera Vuković, pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević i pisac Stefan Bošković.

Predstave “Sin”, “Kapital” i “Krvave svadbe” će biti izvedene u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, a predstava “Sobe” u dramskom studiju Prazan prostor. Za publiku iz Podgorice Crnogorsko narodno pozorište je organizovalo besplatan prevoz autobusom.

Ulaznice za Bijenale se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me, kao i na biletarnici.

Gost Bijenala je Makedonski narodni teatar iz Skoplja, čiji će ansambl na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta i zatvaranju Bijenala 1. novembra izvesti predstavu “Mjesec dana na selu” Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Paola Mađelija.

Pokrovitelj Bijenala crnogorskog teatra je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Pokrovitelj Bijenala je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR