18 °

max 25 ° / min 18 °

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koncert poljskog pijaniste Macieja Zagorskog  u KIC-u

Kultura

Comments 0

Koncert poljskog pijaniste Macieja Zagorskog u KIC-u

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ugledni poljski pijanista i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Čestonhovu Maciej Zagorski predstaviće se premijerno u Crnoj Gori koncertom koji će biti održan u utorak, 5.novembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati, saopšteno je iz KIC-a.

Ulaz je besplatan.

Gostovanje se realizuje u okviru projekta "International Piano Week" koji organizuje Muzička akademija sa Cetinja.

Na programu su sonate Volfganga A. Mocarta (B-dur KV 570), Franca Šuberta (a-moll D 845) i djela manje forme poljskog kompozitora Stanislava Moniuška (Tri valcera i Epigrami i druge minijature).

Poljski pijanista Masijej Zagorski (Maciej Zagórski) je počeo da pohađa časove klavira sa sedam godina, a sa četrnaest je već priredio prvi solistički nastup u pratnji Filharmonijskog orkestra u rodnom gradu Čenstohova. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Frederik Šopen” u Varšavi, u klasi profesora Kažimirža Gjeržoda (Kazimierz Gierżod) 1989. godine,  i nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i scensku umjetnost u Beču, u klasi profesora Valtera Flaišmana (Walter Fleischmann). Pohađao je brojne majstorske kurseve kod profesora koji predaju u Muzičkoj školi na Menhetnu i Konzervatorijumu u Moskvi: Viktor Merzhanov, Rudolf Kehrer, Arkadije Aronov (Arcady Aronov), Peter Ajher (Peter Eicher). Tokom studija, Zagorski je bio laureat klavirskog takmičenja „Ignaci Jan Paderevski” (1986) u  Bidgošču i Poljskom klavirskom muzičkom festivalu u Slupsku (1990).

Godine 2006. je primio nagradu predsjednika Čenstohove. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Saut Benda, Indijana/SAD, Simfonijskim orkestrom Varšave, Nacionalnim filharmonijskim orkestrom i drugim poljskim simfonijskim ansamblima. Zagorski je takođe nastupao kao solista i u okviru kamernih sastava širom Evrope, u Japanu, Palestini, Rusiji  i SAD-u. Snimio je svoje nastupe za Radio i televiziju Poljske. Njegovi CD albumi obuhvataju selekciju mazurki Romana Maćijevskog (Roman Maciejewski) i cio komplet transkripcija Bah – Busoni (izdavač: Polskie Nagrania 2002). Od 2008. predaje na Univerzitetu “Jan Dugloš” u Čenstohovi. Deset godina je sarađivao na Katedri za klavir na Muzičkoj akademiji “Frederik Šopen”. Takođe je bio član žirija na klavirskim takmičenjima u Litvaniji, Poljskoj, Rusiji i Slovačkoj.

           

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR