11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba ''Pečati iz fondova dvorskog arhiva''

Kultura

Comments 0

Izložba ''Pečati iz fondova dvorskog arhiva''

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izložba "Pečati iz fondova Dvorskog arhiva", u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, biće otvorena u petak, 13. decembra, u 19 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnostu "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Kako se navodi u saopštenju, projekat je zamišljen kao ekspozicija otisaka pečata koji se nalaze u bogatim fondovima nekadašnjeg Dvorskog arhiva (danas Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja Narodnog muzeja Crne Gore), u vidu multimedijalne izložbe sa pratećim katalogom.

Na izložbi će biti prezentovano preko 200 otisaka pečata, od pečata Ivana Crnojevića iz 1482.  do 1869., odnosno do početka upotrebe telegrafa u Crnoj Gori.

Izložba će biti još jedan način da se pokaže raskoš fondova Narodnog muzeja i Dvorskog arhiva koji je ujedno i najvažniji novovjekovni arhivski fond u Crnoj Gori, a katalog uvod za naučnu studiju i monografiju o ovoj problematici.

Biće prikazani pečati različitih oblika (okrugli, četvrtasti, jajoliki, romboidni), tipova (natpisni, portretni, grbovni) i dimenzija (od 1 do 5 cm). Pečati su prezentovani kao tri cjeline, nastale po njihovoj provinijenciji - hrišćanski, osmanski mohuri i profani.

Vjerovatno najveći domet ove izložbe su upravo osmanski mohuri, zbog njihove specifičnosti, jer svaki sadrži ime, titulu vlasnika, godinu iz koje je i najčešće po jedan stih iz Kurana.

Uz to su bogato ukrašeni ornmentikom, pa su i vizuelno vrlo atraktivni - kazao je jedan od autora izložbe, istoričar Petar Glendža.

Izložbu će otvoriti ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Autori izložbe su istoričari Petar Glendža i Miloš Perišić, a projekat je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR