15 °

max 15 ° / min 12 °

Srijeda

26.02.

15° / 12°

Četvrtak

27.02.

11° / 5°

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

13° / -1°

Nedjelja

01.03.

12° / 6°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijestonica počela obilježavanje jubileja – 110. godišnjice od obnove Kraljevine Crne Gore

Kultura

Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Prijestonica počela obilježavanje jubileja – 110. godišnjice od obnove Kraljevine Crne Gore

Prijestonica Cetinje narednu godinu posvetiće obilježavanju važnog jubileja – 110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore. U istorijskom jezgru grada postavljaju se platna sa fotografijama sa proglašenja Kraljevine Crne Gore, 15. avgusta 1910.

"Prijestonica Cetinje okupila je tada predstavnike gotovo svih evropskih dvorova, a svjetska štampa o proglašenju pisala je sa divljenjem i poštovanjem prema crnogorskom narodu i njenom suverenu. Pragmatični i talentovani kralj Nikola, kako su ga opisivali, proglašenjem Crne Gore za kraljevinu, okrunio je i 50. godišnjicu vladanja, tokom koje se suočavao sa brojnim izazovima na unutrašnjem i spoljnom planu, ali i sa nužnom modernizacijom države u svim oblastima“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Prema njegovim riječima, život kralja Nikole i njegovo tragično izgnanstvo, njegova vladalačka mudrost i zaokupljenost državnim pitanjima, obavezuju na sjećanje, poštovanje i proučavanje.

"U godini jubileja želimo da ukažemo na nužnost očuvanja nacionalnog identiteta, osobenosti i kulture, da osnažimo postamente našeg državnog bića na koje udaraju sa svih strana, i da pokažemo da smo otvoreni ka svijetu i svima, ka novom i drugačijem, ali sa snažnim osjećajem za tradicionalne vrijednosti stare Crne Gore čijim smo sojem i ljudskovinom zadojeni“, kazao je Kašćelan.

Motivi sa proglašenja Crne Gore za kraljevinu biće postavljeni na fasadama objekata na Dvorskom trgu i u Njegoševoj ulici. Na fotografijama, koje su korišćene iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore, može se između ostalog vidjeti svečana povorka prema Domu knjaževske vlade, kralj Nikola kako sa visokim zvanicama vrši smotru na Obilića poljani, svečana povorka na povratku u Dvor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR