23 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

30° / 19°

Utorak

22.09.

26° / 20°

Srijeda

23.09.

25° / 21°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

25° / 22°

Subota

26.09.

24° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpisan Sporazum o organizaciji, realizaciji i statusu Međunarodnog TV festivala Bar

Kultura

Tag Video
Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Potpisan Sporazum o organizaciji, realizaciji i statusu Međunarodnog TV festivala Bar

Sporazum o organizaciji, realizaciji i statusu Međunarodnog TV festivala Bar danas su u Ministarstvu kulture potpisali ministar Aleksandar Bogdanović, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević i direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović, saopšteno je iz tog resora.

Kako je navedeno, iskustva u dosadašnjoj organizaciji ove manifestacijeod posebnog značaja za kulturu pokazala su da postojeći institucionalni okvirnije uspio da odgovori kompleksnim izazovima daljeg razvoja, pa Festival u prethodne tri godine nije realizovan. Imajući u vidu značaj, ulogu i misiju Festivala ovakvog profila za kulturni i društveni razvoj, novi model organizacije usaglašen je nakon analize opravdanostinjegove revitalizacije.

„Aktuelnim Sporazumom, Ministarstvo kulture i opština Bar potvrđuju spremnost da nastave da razvijaju i unapređuju barski TV festival, koji duže od dvije decenije ostvaruje značajnu kulturnu misiju. Saglasni smo da treba da izgradimo novi model organizacije Festivala, i to onaj koji će mu obezbijediti institucionalnu utemeljenost, kontinuirano djelovanje i održivost, jednako koliko i podizanje kvaliteta umjetničke produkcije“, kazao je Bogdanović, nakon potpisivanja Sporazuma.

Napomenuo je da će na osnovu potpisanog Sporazuma, Međunarodni TV festival nastaviti i ubuduće da djeluje kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i kao još jedna od festivalskih cjelina Kulturnog centra Bar.

„Takođe, utvrđeni su modeli upravljanja i rukovođenja festivalom, kao i partnersko učešće Opštine Bar i Ministarstva kulture u njegovom finansiranju. Planirano je inoviranje programskog koncepta Festivala, ali i participacija srodnih nacionalnih ustanova kulture koje će uticati na kvalitetnije kreiranje festivalskih sadržaja i bolju produkciju.

Uvjereni smo da će redefinisanje festivala i novo institucionalno, upravljačko i rukovodno ustrojstvo kvalitativno uticati na njegov dalji razvoj i cjelovito ostvarivanje kreativne misije, kroz koju će nam barski festival ponovo obezbijediti uvid u najkvalitetniju svjetsku TV produkciju“, poručio je Bogdanović.

Barski festival posvećen televizijskom stvaralaštvu jedini je ovog tipa u Crnoj Gori.

"Okuplja TV kuće i autore iz cijelog svijeta, apored međunarodne afirmacije i promocije Crne Gore, značajnu ulogu imao je i u kreiranju interkulturnog dijaloga, poštovanju kulturne različitosti, podsticanju novih formi umjetničkog izražavanja, kao i u stimulisanju regionalnog i internacionalnog partnerstva. Ovim Sporazumom je, između ostalog, predviđeno da, počev od 2020, Festival bude realizovan svake godine u Baru krajem oktobra, ili u nekom drugom terminu koji će biti usklađen sa održavanjem najznačajnijih međunarodnih filmskih i televizijskih festivala", navodi se u saopštenju. 

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas, poslije tri godine pauze i niza pokušaja da revitalizujemo Međunarodni TV festival, ovoj smotri vratili status kakav zaista i zaslužuje. Ovo je još jedna potvrda uspješne saradnje Ministarstva kulture i Opštine Bar sa ciljem da ponovo oživimo jedinstveni festival televizijskog stvaralaštva ne samo u Crnoj Gori već i šire. Činjenica da je posljednje godine održavanja TV festivala bilo prijavljeno programskih sadržaja iz čak 84 zemlje dovoljno govori o njegovom značaju i doprinosu ne samo za kulturno-umjetničku scenu Bara već i Crne Gore“,kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Naglasio je da su Budžetom Opštine Bar za 2020. godinu obezbijeđena sredstva za realizaciju ove manifestacije i izrazio nadu da će krajem oktobra TV festival oživjeti u novom ruhu, kako je i planirano.

Sporazumom je, između ostalog, precizirano i da će Ministarstvo kulture i Opština Bar do kraja februara realizovati aktivnosti koje se odnose na partnerstva u produkciji Međunarodnog TV festivala od strane srodnih institucija poput Javnog servisa TV Crne Gore, Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke.

„Pred nama je veliki broj zadataka u pripremi ovogodišnjeg festivala, pa je neophodno odmah započeti organizaciju aktivnosti. Uvjeren sam da ćemo u pripremi plana i progama rada imati podršku Ministarstva kulture i drugih partnera koji će nam se pridružiti u realizaciji Festivala i da će, poput dosadašnjih saradnji na brojnim zajedničkim projektima, i ova biti na obostrano zadovoljstvo“,kazao je direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR