15 °

max 20 ° / min 10 °

Ponedjeljak

06.04.

20° / 10°

Utorak

07.04.

21° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 8°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

22° / 9°

Subota

11.04.

23° / 9°

Nedjelja

12.04.

21° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježavanje jubileja – 40 godina Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore

Kultura

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Obilježavanje jubileja – 40 godina Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore

Dekan Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore Bojan Martinović kazao je da će 2020. godina biti u znaku proslavljanja velikog jubileja Muzičke akademije – 40 godina od osnivanja.

„Najveći broj naših programa će se realizovati u okviru ove incijative. Koncertna sezona studenata i profesora, Međunarodni simpozijum muzičkih pedagoga, Festival umjetničke muzike Espressivo, ali i brojni drugi umjetnički programi prethodiće centralnoj proslavi koja je planirana za kraj godine i na kojoj ćemo na najbolji način predstaviti najveće pedagoške i izvođačke domete naših studenata i profesora u proteklih 40 godina, najavio je dekan Martinović.

Kako se navodi u saopštenju, iskazao posebnu radost što u ovu godinu Muzička akademija ulazi sa obnovljenom opremom u tonskom studiju, koji će biti važno mjesto i centar za naše nove produkcije.

„Tonski studio biće mjesto stvaranja nove muzike, interpretacije i snimanja nove i stare muzike, očuvanja i zaštite muzičke baštine ali i jedinica na kojoj ćemo organizovati stručnu praksu i osposobljavanje za rad u studiju za sve naše studente. U ovoj godini očekuju nas prva CD izdanja koja će biti producirana upravo u našem studiju“, navodi dekan Martinović.

On je dodao i da se Muzička akademija sa posebnom pažnjom posvetila pripremi projektne dokumentacije za nekoliko međunarodnih projekata kao što su ERASMUS+, Kreativna Evropa i IPA.

„Projekti treba da doprinesu internacionalizaciji, boljoj međunardonoj vidljivosti, mobilnosti profesora i studenata, obnavljanju postojeće opreme i instrumenata, ali i da kroz umjetničke programe koje organizujemo zajedno sa partnerima iz Evrope naši profesori i studenti dobiju satisfakciju, učešćem na brojnim scenama i festivalaima u regionu“, objašnjava Martinović.
Realizacija nacionalnog projekta „MusiH“, dodaje on, imaće svoju punu inplementaciju upravo u 2020.

„Ovaj projekat obezbjeđuje novo sagledavanje crnogorske muzičke baštine i njeno oživaljavanje kroz apikativne aspekte do sada neprimjenjivane u Crnoj Gori. rojekat ima za cilj intenziviranje aktivnosti radi podsticanja naučnih i umjetničkih istraživanja na polju Muzičkog nasljeđa Crne Gore, koji će u saradnji etnomuzikologa, teoretičara muzike i stvaralaca u polju muzičke umjetnosti dati doprinos radi njene dalje prezervacije i afirmacije u novim tumačenjima“, objasnio je Martinović.

Kroz projekat, dodaje, planiraju se aktivnosti u sakupljanju i istraživanju građe s područja narodnog i sakralnog umjetničkog stvaralaštva, ta građa će se naučno obraditi i objedinjavati.

„U 2020. očekujemo još jaču saradnju sa svim kulturnim institucijama u zemlji, kako bi zajedničkim snagama na istom putu i dalje radili na unapređenju crnogorske kulture i obrazovanju svih naših građanki i građana“, zaključuje Martinović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR