11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstava "Pukovnik Ptica" 25. januara premijerno u KIC-u

Izvor: Foto:Duško Miljanić

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Predstava "Pukovnik Ptica" 25. januara premijerno u KIC-u

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Predstava “Pukovnik Ptica''po tekstu poznatog bugarskog pisca Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića, a u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, biće premijerno izvedena 25. januara 2020. u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 sati.

Povodom premijernog izvođenja poznatog komada, u KIC-u je održana konferencija za novinare na kojoj su učestvovali akteri predstave.

Na konferenciji su govorili VD direktora Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, umjetnički direktor Dušan Kovačević, reditelj Marko Manojlović, dramaturškinja Dragana Tripković, glumci Branimir Popović, Branka Femić Šćekić, Emir Ćatović, Goran  Slavić, Jelena Simić, Goran Vujović i Miloš Pejović.

Komad se radi po djelu Hrista Bojčeva, koji je davne 1977. u konkurenciji od 400 tekstova, odlukom Britanskog savjeta, proglašen najboljim evropskim komadom.

''To je argumentacija preko koje se ne može proći. Ovaj priča je svojim društvenim angažmanom ostala aktuelana do današnjeg dana.

Činjenica da se u jednom manastiru skupila grupa bolesnika, koja formira svoju vojsku i proglasi državu. Druga, važna stvar za ovaj projekat je rad sa rediteljem Markom Manojlovićem, koji nije prvi put u našem pozorištu. On se već dokazao prije nekoliko godina sa predstavom Lažljivci, koja je imala odlične kritike i dan danas se izvodi.

Bio sam profesor Marku Manojloviću i na prvom času me pitao da li može da hoda jer nema strpljena da sjedi. Dozvolio sam mu i taj njegov hod kroz teatar i danas se vrlo uspješno nastavio. Ono što meni imponuje jeste što Marko nije reditelj koji prati trendove već drži svoj stil, način razmišljanja i svoju poetiku, koja je bazirana dobro ispričanoj priči uz vrhunskom poznavanje svog zanata.

Umjetnički direktor Dušan Kovačević GP objasnio je zašto se baš ovaj projekat našao na repertoaru.

 ''Predstava podstiče zdravo građansko mišljenje. Nekoga će nasmijati, druge rasplakati a one najinteligentnije natjerati da pomisle da su čuda zaista moguća. Predstava će nas natjerati da vjerujemo u svoju ideju, a neko je davno rekao ,,samo ti mozeš da vjeruješ u svoju ideju jer niko drugi neće'' – kazao je Kovačević

Ponovna saradnja sa Gradskim pozorištem posao je kom se reditelj Manojlović izuzetno obradovao.

''Mislim da ovakva predstava ne bi mogla da nastane nigdje drugo nego ovdje, sa ovim ljudima i  na ovom mjestu. Nastala je kao kolektivni čin i to je najljepše od svega. Nemojte zamjeriti, ali ne bih govorio niti otkrivao detalje predstave. Teško mi je da nekoliko mjeseci rada sažmem u nekoliko rečenica, zato bih vas pozvao da dođete na premijeru'' – kazao je Manojlović.

Dragocjenu dramaturšku podršku pružila je je Dragana Tripković, dramaturškinja Gradskog pozorišta.

''Kada se susretnete sa opusom poznatog bugarskog pisca, ulazite u svijet „balkanskog magičnog realizma“, koji se nametnuo zahvaljujući sudbinama ljudi koji na ovom prostoru žive. Te sudbine su nepopravljivo dramatične, bilo da ih determinišu prethodni svjetski ratovi ili ovi posljednji, bratoubilački... Bojčev u ovom tragikomičnom komadu nudi pregršt lucidnih situacija koje rasvjetljavaju one mentalitetske karakteristike naših naroda kojima se često podsmijevamo'' – izjavila je Tripković.

Branimir Popović osvrnuo se na dosadašnji rad Gradskog pozorišta, uz nadu da će svoj sedamdeseti rođendan ova ustanova, proslaviti u svojoj novoj zgradi.  Za rad sa Markom Manojlovićem ima samo riječi hvale.

''Osim što je odličan reditelj i profesionalac, čemu smo svakoga dana svjedočili, Manojlović je neko ko u sebi gaji ljubav i iz nje misli – kazao je Popović.

 Branka Femić Šćekić drugi put radi na projektu čiju režiju potpisuje Marko Manojlović.

 ''Vodim se osjećajem da ćemo imati jednu ljekovitu i ohrabrujuću predstavu za publiku. Voljela bih da i sa ovim komadom slavimo deset godina igranja, kao što je to slučaj i sa prethodnom Markovom predstavom Lazljivci- kazala je Femić.

 Predstava je rađena sa pauzom što je dodatno uticalo na bolji kvalitet.

 ''Radili smo predstavu iz dva dijela. Prvo smo postavili predstavu, zatim napravili pauzu deset dana. Pauza nam je omogućila da razmislimo o projektu, damo svoje ideje i korekcije'' – rekao je Goran Slavić.

Za dobru predstavu, prema riječima Emira Ćatovića, potrebno je da se podudari dosta stvari, a to se u ovom komadu desilo.

 ''Ima dosta i ljubavi i uvažavanja u ovom radu, a sa druge strane i mnogo rada i profesionalizma. Dosta su Marko i njegovi saradnici donijeli u Podgoricu, mnogo je toga od nas izvukao i mislim da će ova predstava da živi i duže od "Lažljivaca" – kazao je Ćatović.

Jelena Simić smatra da je najveći izazov bila upravo tematika kojom se ova predstava bavi.

 ''Kako je vrijeme odmicalo shvatila sam da su sve dijagnoze tih ludaka dio nas, što je doprinjelo da na još bolji način iznesem ulogu''- kazala je Jelena.

Goran Vujović je istakao da je reditelj imao puno strljenja i razumijevanja.

  ''Ovaj proces zavšavam zadovoljan i drage volje bih sa istom ekipom radio još neki projekat – izjavio je Vujović.

 Pozorište jeste kolektivni čin ali ova predstava zahtjeva jos veći napor. Obzirom na količinu energije koju smo uložili mislim da će ova predstava biti fantastična – kazao je Miloš Pejović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR