17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljena knjiga Saše Ilića, dobitnika NIN-ove nagrade

Kultura

Comments 0

Predstavljena knjiga Saše Ilića, dobitnika NIN-ove nagrade

Autor: Antena M

  • Viber

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica 3. marta, u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra, organizovali su promociju romana ''Pas i Kontrabas'', autora Saše Ilića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2019. Na promociji su govorili književnik Andrej Nikolaidis i autor.

Kako se navodi u saopštenju, roman se prvenstveno bavi postratnom traumom i njenim tretmanom u postjugoslovenskim društvima. Početkom 90-ih godina autor je bio u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici i taj dio njegovog života postao je i dio romana.
Andrej Nikolaidis je prvo govorio o Ilićevom radu u ,,Betonu’’, kao veoma bitnom za generaciju postjugoslovenskih književnika u regionu, jer je prevashodno uticao na dekonstrukciju književnog kanona.

Autor je istakao da su ediciju ,,Noć repubilke’’, u okviru koje je izašao i nagrađeni roman, Milenko Bodirogić i on pokrenuli sa ambicijom da bude prepoznata u javnosti, što su i uspjeli konkurisanjem za NIN-ovu nagradu.

,,Pas i kontrabas’’ je lirska i intimna knjiga, koja u isto vrijeme razgrađuje strukture u politici i kulturi. Pisac je pisao knjigu pet godina i u tom periodu je, kako je rekao, ,,živio ovu knjigu’’.

Istakao je lik doktora Julijusa koji je nastao kao izraz jugoslovenske episteme, inetelektualac koji posjeduje znanja koje mi danas nemamo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR