12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koncert u okviru ciklusa ''Kompozitorke iz sjenke''

Kultura

Comments 0

Koncert u okviru ciklusa ''Kompozitorke iz sjenke''

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

I ove godine u okviru ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” KIC ''Budo Tomović'' ekskluzivno promoviše muzičko stvaralaštvo žena.

Na programu koncerta  u ponedjeljak, 9.marta biće predstavljena premijerno tri kamerna djela i tri kompozitorke: francuska klasičarka Luiz Farenc (Sekstet za klavir i duvače op. 40), američka moderna kompozitorka Florens Prajs (Pet narodnih pjesama u kontrapunktu) i engleska savremena autorka Medlin Dring (Trio za flautu, obou i klavir).

Jedna od kompozitorki čije djelo će biti izvedeno na koncertu u KIC-u je Medlin Dring (1923-1977).

Kako se navodi u saopštenju, riječ je engleskoj autorki i glumici, tipično nepretencioznog muzičkog stila, punog inovativnih i kolorističkih harmonija.
Još u ranom dobu, njen talenat je bio zapažen, te je sa svega 10 godina počela da pohađa Kraljevski muzički koledž, na odsjeku za mlade, gdje je dobila stipendiju za violinu i klavir.

Tokom školovanja, nastupala je u dječijem teatru. Komponovanje je učila sa Stenlijem Drumondom Vulfom (Stanley Drummond Wolff), Leslijem Flajom (Leslie Fly) i Persijem Bukom (Percy Buck). Svoje obrazovanje nastavila je na istom koledžu, gdje joj je profesor komponovanja bio Herbert Hovels (Herbert Howells). Pored studija muzike, studirala je mimiku i dramu. Njena ljubav prema pozorištu i muzici često se preplijetala, tako da je veliki broj njenih kompozicija napisan za pozorište, radio i televiziju. Godine 1947. udala se za oboistu Rodžera Lorda (Roger Lord), za kojeg je često komponovala. Knjigu “Madeleine Dring: Her Music, Her Life” autora Ro Henkok-Čajlda (Ro Hanckok-Child), sa ctanim ilustracijama iz njenih privatnih bilježnica, objavio je njen suprug 2000. godine, u cilju da upozna javnost sa njenim životom i dostignućima.

Njen trio će izvesti flautistkinja Žana Lekić, oboista Bojan Pešić i pijanistkinja Vladana Perović; izuzetno melodično, dobro orkestrirano kamerno djelo, u okviru kojeg se ukrštaju uticaji romantične i moderne muzike, ali i izražajne teme koje se prepliću s elementima filmske muzike.

Koncert će biti održan u velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

Ulaz je besplatan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR