15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo Draško Savković

Kultura

Comments 0

Preminuo Draško Savković

Autor: Antena M

  • Viber

Juče je u 74. godini umro dugogodišnji koreograf i umjetnički rukovodilac Folkornog ansambla KIC-a "Budo Tomović" Draško Savković, saopšteno je iz KIC-a. 

"Bio je čovjek koji je generacije i generacije mladih ljudi širom Crne Gore učio prvim koracima folklornih igara, šireći na taj način i ljubav prema kulturnoj baštini, muzici, plesu, narodnim nošnjama, druženju, putovanjima. Ostaće u najljepšem sjećanju kako zaposlenih u Domu omladine, odnosno KIC-u Budo Tomovic tako i brojnih folkloraša našeg ansambla po svom prepoznatljivom talentu, ljubavi i pregalaštvu, kao i po sjajnim rezultatima koji su trajna vrijednost -srca kulture grada- i najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla JU KIC Budo Tomović", navodi se u saopštenju. 

 Draško Savković je bio diplomirani etnolog i jedno od najvećih imena crnogorskog folklora.

Rođen je 19. decembra 1945. godine u Podgorici, završio Gimnaziju u svom rodnom gradu, pa diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Katedri za etnologiju.

Od 1984. bio je umjetnički rukovodilac folklornog ansambla KIC-a "Budo Tomović", gdje je radio do penzionisanja 2008.

Sa ovim ansamblom postiže značajne rezultate, između ostalog osvaja drugo mjesto na svjetskom festivalu folklora u Dižonu u Francuskoj 1986.

Izdaje 2005. knjigu pod nazivom "Narodne nošnje, igre i pjesme u Crnoj Gori", koja će u kolaboraciji sa Slovenskom katedrom na kalifornijskom Univerzitetu UCLA biti editovana kao prva studija o crnogorskoj umjetnosti koja će se naći u biblioteci ovog čuvenog Univerziteta. Zajedno sa sinom Goranom 2006. osniva KUD "Crvena stijena" u Tološima. Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Udruženja folklornih ansambala Crne Gore.

Neke od njegovih najboljih koreografija su: "Crnogorsko oro", "Crnogorka", "Vrsuta", "Albanske igre" i "Vranjanska svita" i nalaze se na repertoaru KUD-a "Crvena stijena" i Folklornog ansambla KIC-a.

Sahrana je obavljena u krugu porodice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR