10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kotor Art projekcije na društvenim mrežama

Kultura

Comments 0

Kotor Art projekcije na društvenim mrežama

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike putem društvene mreže Facebook, emitovaće dokumentarna filmska ostvarenja, porudžbine festivala, i drugi originalni sadržaj u okviru projekta „KotorArt projekcije“.

Kako se navodi u saopštenju, KotorArt projekcije otpočinju sjećanjem na don Branka Sbutegu, čije ime nosi muzički dio festivala KotorArt.

Veliki humanista i intelektualac, počasni predsjednik KotorArta, sveštenik don Branko Sbutega, rođen je na današnji dan, 8. aprila, 1952. 

U znak sjećanja na velikog čovjeka i veliko djelo, biće emitovan dokumentarni film „Don Branko“, porudžbina festivala, koji je, u produkciji Radio-televizije Crne Gore, premijerno prikazan povodom desetogodišnjice smrti, na svečanom otvaranju 2016.

Na društvenim mrežama i sajtu festivala, biće plasiran i nesvakidašnji intervju sa njim, snimljen 1990. na ostrvu Gospa od Škrpjela u Perastu.

Don Branku će biti posvećeno i nekoliko originalnih video snimaka naših glumaca, koji će govoriti stihove iz zbirki njegovih pjesama ,,Sebedarje” i ,,Križni put i druge pjesme“, čiji je izdavač festival Don Brankovi dani muzike.

Nakon sjećanja na don Branka, u okviru KotorArt projekcija biće emitovani i drugi dokumentarni filmovi, porudžbine festivala u režiji Dušana Vulekovića sa kojim KotorArt godinama sarađuje.

Festival je, kako je saopšteno, ponosan na preko tri sata poručene i izvedene umjetničke muzike inspirisane važnim kotorskim, bokeljskim i crnogorskim temama, datumima i pojedincima koji su pretočeni u muzički izraz.

Nerijetko sa muzičkim, KotorArt je paralelno priređivao i filmske premijere.

Ukupno pet ovakvih dokumentarnih filmova tretiraju različite životne teme vezane prije svega za život u Boki, njenu tradiciju i kulturu.

Među Vulekovićevim dokumentarnim filmovima kojih ćemo se prisjetiti su: ,,Priče o potresu”, ,,Vraćanje moru“, ,,Kotor – Santa Barbara: sister cities“, ,,Vida Matjan: sedam decenija“, ,,Odbrojavanje“ kao i film o Kolu Bokeljske mornarice.

Ovo je još jedan način aktivnog doprinosa kampanjama Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore #OstaniDoma i #ŽivimoKulturu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR