Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodni dan muzeja

Kultura

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. maja, širom svijeta, od Amerike, Australije i Okeanije, do Evrope, Azije i Afrike. Svake godine se ovaj dan obilježava aktivnostima u sklopu određene teme koju predlaže Međunarodna mreža muzeja, a koja svim muzejima svijeta omogućava da se u maju usredsrijede na isti sadržaj i da poruke, koje muzejska zajednica šalje snagom sinergije, snažno odjekuju u javnosti. Prošle, 2019. godine, u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja učestvovalo je 55 000 muzeja iz oko 150 zemalja.

Sa temom Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija, Međunarodni dan muzeja 2020. godine treba da bude povod okupljanja kako bi se proslavile raznolikosti perspektiva koje čine zajednice i osoblje muzeja, te najbolji alati za prepoznavanje i prevazilaženje pristrasnosti u onome što muzeji prikazuju i priča koje pričaju posjetiocima.

"Svjesni činjenice da se Međunarodni dan muzeja, 2020. godine, obilježava u vanredno teškim uslovima zbog pandemije COVID-19, Međunarodna mreža muzeja je dala smjernice da se ovogodišnji program manifestacije, ipak, preseli u virtuelni svijet, iako su, nedavno, muzeji počeli otvarati svoja vrata za posjetioce. Takođe, preporuke ICOM-a su da se organizovanjem kreativnih događaja i aktivnosti organizatori manifestacije, naročito, zalažu za:

-ukazivanje na ključnu ulogu muzeja u društvu,
-osnaživanje raznolikosti i inkluzije u našim kulturnim institucijama,
-promociju kulturne razmjene kao katalizatora mira među ljudima,
-primjenu Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija", navodi predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović.

Evidentno je, dodaje, da su nove tehnologije i potrebe posjetilaca postavile pred muzeje i nove zahtjeve, pa više nije dovoljno da muzeji čuvaju i izlažu predmete, već pored toga posjetiocima moraju pružiti i mogućnost za obrazovanje i istraživanje putem edukativnih programa i prezentacija, kao i mogućnost za razvoj identiteta i vrednovanje istorijskog i umjetničkog nasljeđa u socio-kulturnim i edukativnim okvirima. Uz pomoć tehnologije muzeji su našli put da, na razne zabavne načine, dopru do različitih djelova društva. Izašli su izvan svojih krugova i ušli u mnogobrojne domove, a njihov sadržaj je, kroz virtuelni svijet, postao dostupan svakom građaninu.

"S tim u vezi, veoma značajno je pomenuti da je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, ove godine, iz Narodnog muzeja Crne Gore, najavljeno da će virtuelno biti predstavljeni najatraktivniji i najznačajniji eksponati koji se čuvaju u ovoj instituciji, kao i da će se sa takvom praksom nastaviti i nakon završetka mjera preduzetih povodom sprečavanja širenja epidemije.

Neophodno je istaći da je, u okviru kampanje „Živimo kulturu #ostani doma“ koju je pokrenulo Ministarstvo kulture Crne Gore sa ciljem da se, u vremenu neophodnosti pridržavanja propisanih mjera socijalne distance, građanima omogući praćenje umjetničkih i kulturnih sadržaja putem kanala komunikacije koji su im dostupni unutar njihovih domova, Narodni muzej Crne Gore omogućio virtuelnu posjetu stalnih postavki organizacionih jedinica koje čine ovu instituciju. Takođe, Narodni muzej Crne Gore je pružio značajan doprinos pomenutoj kampanji omogućivši onlajn prikazivanje aktuelnih izložbi u televizijskom formatu, koje zainteresovani građani mogu pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama", navodi on.

Svake godine, u subotu koja je najbliža 18. maju, u okviru Međunarodnog dana muzeja, obilježava se tradicionalna manifestacija „Noć muzeja“. Inicijativa je pokrenuta u koordinaciji Francuske muzejske direkcije i organizuje se u evropskim muzejima od 2005. godine, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a. Crna Gora se ovoj inicijativi pridružila 2007. godine. Ove godine, zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, održavanje manifestacije „Noć muzeja“ je odgođeno za 14. 11. 2020. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR