32 °

max 32 ° / min 25 °

Petak

18.09.

32° / 25°

Subota

19.09.

30° / 21°

Nedjelja

20.09.

31° / 20°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 20°

Utorak

22.09.

28° / 21°

Srijeda

23.09.

25° / 22°

Četvrtak

24.09.

27° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Kotoru održani Dani jedrenja

Kultura

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

U Kotoru održani Dani jedrenja

Danas je na terasi Pomorskog muzeja Crne Gore održan kulturno-zabavni program pod nazivom "Dani jedrenja", u okviru projekta Cattaro Sail u okviru Reload programa, a u saradnji sa Opštinom Kotor, saopšteno je iz te opštine.

Prisutnima se najprije obratio prvi čovjek grada Željko Aprcović koji je izrazio zadovoljstvo što su sa još četiri jedinice lokalne samouprave iz Crne Gore odabrani za implementaciju projekta Reload (Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu) koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u šest zemalja regiona i to: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

,,Cilj projekta je bilo jačanje partnerstva između jedinica lokalne samouprave i civilnog društva u regiji Zapadnog Balkana kroz izgradnju i širenje transparentnog pristupa finansiranja nevladinih organizacija (NVO) iz budžeta lokalne samouprave, a u cilju rješavanja potreba u zajednici.

Kroz ReLOaD program Opštini Kotor su opredijeljena sredstva u iznosu od 120.000 eura za finansiranje projekata nevladinih organizacija i sa velikim zadovoljstvom mogu reći da su sva sredstva i utrošena. Većina odobrenih i sada već realizovanih projekata je direktno uticala na poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva i ukupnog društvenog ambijenta u lokalnoj zajednici", kazao je Aprcović.

On je istakao da je cilj ovog projekta jača sprega između lokalnih saomouprava i civilnog sektora i da na taj način dolazimo do većeg nivoa i kvantuma transparentnosti, te da zato projekti poput ovog moraju da budu podržani.

,,Značaj tradicije izrade drvenih barki je posebna vrijednost i treba da predstavlja nacionalno blago naše države jer je istorija crnogorskog pomorstva sve svoje uspjehe i razvoj napravila upravo zahvaljujući drvenim barkama, jedrenjacima i brodovima. Kalafatski zanat koji sprovodi radionica Bokovac je jedinstven na našem primorju i treba ga zaštititi i sačuvati. Ojedrene barke iz klase Arsenalka krase ne samo naše već i inostrane reprezentativne marine", zakljucio je predsjednik opštine.

Prisutne su pozdravili i direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović, kao i direktorica Direktorata za kulturnu baštinu u okviru Ministarstva kulture Dobrila Vlahović, a moderator programa je bio Darko Pekić. Predsjednica NVO “Kalafatska radionica Bokovac” Miroslavka Bokovac se na kraju zahvalila svima koji su podržali ovaj projekat.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR