9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Legat Mladena Lompara Narodnom muzeju

Kultura

Comments 0

Legat Mladena Lompara Narodnom muzeju

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Preko 3500 predmeta

Narodni muzej Crne Gore dobio je legat akademika DANU Mladena Lompara koji sadrži 3.626 predmeta i sastoji se od velikog broja publikacija - enciklopedija, monografija, zbornika radova, knjiga iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, filozofije, jugoslovenske i svjetske književnosti, kataloga i časopisa; rukopisa; raznih dokumenata; umjetničkih radova; plaketa i nagrada.

Direktorica NMCG Anastazija Miranović zahvalila je porodici koja je Muzeju poklonila zaostavštinu Mladena Lompara - Vukanu Lomparu, Isidori Kovačević i Hajdani Huter, istakavši da ovaj vrijedan poklon, pored profilisanih, kulturološko-edukativnih vrijednosti, ima i dodatno značenje, jer dolazi od, prije svega dragog kolege, istoričara umjetnosti, likovnog kritičara, pjesnika, kulturnog poslenika i dugogodišnjeg direktora Umjetničkog muzeja NMCG.

"Čini posebno zadovoljstvo što je Narodni muzej dobio još jedan značajam legat, kojim će obogatiti svoj fond. Ovaj materijal, koji je prije svega edukativno-kulturološkog karaktera, biće veoma koristan za sve naše posjetioce. Želim da se zahvalim djeci Mladena Lompara što su prepoznali Narodni muzej da zavještaju ovu značajnu, vrijednu i prije svega njima, itekako dragu i posebno važnu zaostavštinu svoga oca ",  kazala je  Anastazija Miranović.

U ime darodavaca, ćerka Mladena Lompara, Isidora Kovačević iskazala je zahvalnost Narodnom muzeju Crne Gore koji je prepoznao vrijednost ovog legata i preduzeo sve neophodne korake da se on što prije nađe u ovom prostoru. Ona je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je radni kabinet njihovog oca u cjelosti pohranjen u prostoru iz kojega je on crpio inspiraciju za svoj stvaralački rad .

O Mladenu Lomparu

Mladen Lompar (Cetinje, 1944 - Kotor, 2017) bio je pjesnik i likovni kritičar. Završio je Filozofski fakultet (Odsijek za istoriju umjetnosti) u Beogradu. Po završenim studijama radio je kao kustos u Narodnom muzeju. Od 1984. do 1995. bio je direktor Umjetničkog muzeja Crne Gore na Cetinju.

Lompar je bio komesar II i III Cetinjskog bijenala. Potpredsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Bio je član i jedan od utemeljivača Crnogorskog društva nezavisnih književnika i predsjednik Crnogorskog PEN centra.

Prvu knjigu pjesama – »Pustinožitelj« objavio 1970. Već od tada, a posebno od objavljivanja knjiga »Karabojno žitije« (1972), »Tajni osvit« (1975), »Noć poslije« (1981), »Uzalud riječ« (1986) i »Dnevnik iz boce« (1991) predstavlja neobičnu figuru savremenog crnogorskog pjesništva. Slijede »Prostor izgubljene svjetlosti« (1991), »Kraljica Jakvinta, opat Dolči i vrijeme stida« (1995), »Tri pisma Darinki i narod jedinstvenog kraja« (1996), "Boca lude princeze" (1997), »Triptihon iz nacionalne biblioteke« (1998), »Tišina četvrtog pečata« (1999), »Noć iz lapidarija« (2003), »Sjena na sceni« (2004), »Sedam redova života« (2009), »Vrijeme u kojemu sam prošlost« (2009), „Mit o izgubljenim dodirima“ (2010), „Oracles des songes – Proročišta snova“ (2012), „The arc of finitude - Putanja konačnosti“, "Promukli glas", „Balsamovana kletva“ (2013), „Diptih rastrojstva“ (2014), „Od plamena do svjetlosti“, „Zmije Grmožura“ (2015), „Tuđe strasti“ (2017).

Izbor pjesama »Dodir za gubilište« (priredio: Rajko Cerović, drugo izdanje 2001), smatra se jednom od reprezentativnijih knjiga te vrste u savremenoj crnogorskoj književnosti.

Mladen Lompar je bio i plodan likovni kritičar, jer mu je istorija umjetnosti bila u fokusu profesionalnog bavljenja. Objavio je monografije na crnogorskom i engleskom jeziku: „Crnogorski slikari“, „Milo Milunović“, „Miloš Vušković“, „Mihajlo Vukotić“, „Jovan Zonjić“, „Petar Lubarda“.

Poezija Mladena Lompara prevođena je i pojedinačno na mnoge svjetske jezike. Zastupljena je u više antologija savremene crnogorske i poezije regiona. Lompar je bio glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja "ARS". Bio je i član redakcije Crnogorskog književnog lista. Prvi je dobitnik nagrade DANU "Zlatni pečat Crnojevića", za knjigu "Dodir za gubilište", a za knjigu "Sjena na sceni" 2004. dobio je nagradu Risto Ratković. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja "Trinaestojulske nagrade", a nagradu "Miroslavljevo jevanđelje" dobio je za monografiju "Crnogorski slikari". Lompar je dobitnik i nagrada "Aleksandar Leso Ivanović" i "Vito Nikolić".

Autor je brojnih izložbi crnogorske umjetnosti, kao i muzejskih postavki. Vodio je izdavačku kuću "Dignitas" koja je objavljivala naslove mladih i afirmisanih crnogorskih pisaca, te naslove iz istorije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR