10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjiga Gordane Simonović objavljena u izdanju OKF-a

Kultura

Comments 0

Knjiga Gordane Simonović objavljena u izdanju OKF-a

Autor: Antena M

  • Viber

Knjiga "Krv i zakletva" autorke Gordane Simonović objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Radi se o debitantskom romanu ove autorke, podijeljenom u nekoliko poglavlja. Izdavač knjige je Goran Martinović, a urednik izdanja Milorad Popović. Kako zapisuje autorka umjesto pogovora, postoje priče koje čujemo, ali nikada ne znamo da li su istinite ili ne.

"Ovim napominjem da je moj roman „Krv i zakletva“ istorijska fikcija – zasnovana na istinitom događaju. Svi likovi čak i oni zasnovani na stvarnim ljudima su u potpunosti fikcionalni. Pomno sam istraživala istorijsku građu, studije i hronike potomaka čiji su preci učestvovali u Bokeljskom ustanku. Potrudila sam se da priča zvuči što autentičnije, ali nijesam sigurna koliko je vjerni prikaz istorijske hronike i činjenica u svim pojedinostima. Ruku na srce, ko u to može biti siguran?) (…) „Krv i zakletva“ govori o principijelnoj borbi Bokelja za slobodu i odbrani njihovih davno stečenih privilegija, o solidarnosti i nesebičnoj pomoći Crnogoraca i Hercegovaca, i vještom vođenju politike i taktiziranju crnogorskog knjaza Nikole da malena Crna Gora ne zarati sa dvije velesile Austro- Ugarskom i Turskom. Kroz alegoriju istinitog događaja iz XIX vijeka – najveće pobjede nad Austro-Ugarskom monarhijom u Boki kotorskoj koja je bila naša „bitka kod Termopila“, željela sam dati glas bokeljskim i crnogorskim borcima za slobodu i prikazati očima žene i majke šta širi svijet čini sa nama, kako rat utiče na naše živote i porodice“, zapisala je Simonović.

Gordana Simonović rođena je 13. februara 1971. godine u Podgorici. Obrazovanje je stekla u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici i na Pomorskom fakultetu u Kotoru. Radi na poslovima RTV produkcije, marketinga i prevođenja – engleski jezik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR