12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zasijao memorijal palim borcima Lješanske nahije

Kultura

Comments 1

Zasijao memorijal palim borcima Lješanske nahije

Autor: Antena M

  • Viber

U susret 13. julu – Danu državnosti Crne Gore, završena je restauracija monumentalnog Spomen-kompleksa na Barutani, čija je autorka priznata crnogorska arhitektica Svetlana Kana Radević. U obnovu Spomenika palim borcima Lješanske nahije uloženo je gotovo 100.000 eura, a projekat je realizovan kroz saradnju Ministarstva kulture i Centralne banke Crne Gore, uz doprinos službi Glavnog grada Podgorice.

Spomenički kompleks bio je u lošem stanju, prvenstveno zbog izloženosti atmosferskim uticajima i promjenama, i to u svim segmentima, pa je vraćanje u prvobitno stanje, kroz primjenu svih konzervatorskih mjera i tretmana, bio vrlo kompleksan poduhvat koji je uspješno realizovao Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

„Vlada Crne Gore ostaje posvećena projektima očuvanja i obnove spomeničkog nasljeđa naše zemlje, kao nezaobilaznim svjedočanstvima istrajne borbe crnogorskog naroda za slobodu. Memorijal palim borcima na Barutani mjesto je na kojem će i buduće generacije učiti o identitetskom kodu svoje zemlje i uzvišenim idejama antifašizma“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Spomenik na Barutani izuzetno je umjetničko i arhitektonsko djelo, koje je podignuto kao izraz kolektivne memorije na pale borce za slobodu. Savršeno je uklopljen u prirodno okruženje i pokazuje izvanredno umijeće autorke da komunicira sa ambijentom stvarajući atrijum na otvorenom. Memorijal u obliku pet organizacionih cijelina, zauzima površinu od oko 1.410 metara kvadratnih i obuhvata prilazni plato sa stepenicama, sa kojih vodi staza do tri spomeničke cjeline koje su posvećene stradalnicima iz tri velika rata. Prva cjelina posvećena je poginulima u Balkanskim ratovima, druga rodoljubima stradalim u Prvom svjetskom ratu i treća žrtvama Drugog svjetskog rata. Centralni spomenik visok je 12 metara i u obliku je šest istih i u vertikali stilizovanih elemenata koji formiraju jedinstveni oblik baklje, ispred koje se nalazi amfiteatar sa betonskim kružnim sjedištima. Na samom ulasku u kompleks nalaze se dvije kapije, a u sastavu spomen-kompleksa i nekoliko spomen-ploča sa tekstovima i uklesanim imenima poginulih Lješnjana u Balkanskom ratu (115 imena), Prvom svjetskom ratu (114 imena) i Drugom svjetskom ratu, gdje se iščitavaju imena narodnih heroja Jelene B. Ćetković i Milovana S. Čelebića, zajedno sa još 230 imena palih boraca.

Spomenik na Barutani upisan je u Registar spomen obilježja Glavnog grada Podgorice. Izgrađen je 1980. godine, a radovi na njemu trajali su pet godina.
Projektom restauracije ovog spomeničkog kompleksa, uz njegovo redovno dalje održavanje, kao krajnji rezultat biće unaprijeđena prezentacija značenja ovog spomen-obilježja kao izraza očuvanja memorije na borce pale za slobodu Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

slobo

Lješnjani, sada ga čuvajte od domaćih izdajnika- srbočetnika. Srećno vam.