8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Treća tribina o posljedicama i oporavku nakon covida-19

Kultura

Comments 0

Treća tribina o posljedicama i oporavku nakon covida-19

Autor: Antena M

  • Viber

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor u saradnji sa JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković" Kotor / Gradskom bibliotekom i čitaonicom pokrenuo je ciklus tribina pod nazivom ,,Kotor 2020 − posljedice i oporavak nakon Covida - 19".

Treća tribina na temu: „Preduzetništvo na pauzi“ održana je u Crkvi Svetoga Pavla.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Marina Dulović kazala je da je navedeni ciklus tribina osmišljen sa željom, ciljem i idejom da razmislimo dobro o našoj budućnosti, te da je sada pravo vrijeme da promislimo da li radimo dobro i ispravno i koji su načini da se oporavimo od ove pošasti koja nas je zadesila.

Sekretarka je takođe napomenula da je Opština Kotor naklonjena našim ljudima, ljudima koji stvaraju i privređuju, te da je ideja da skupa pronađu rješenja kako prevazići trenutnu krizu izazvanu Covidom-19. Takođe je navela da će nakon što se održe sve planirane tribine iz ovog ciklusa, biti objavljena jedna brošura koja će predstavljati pisani trag svih ideja, sugestija i zamisli iznijetih na navedenim skupovima.

Sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar kazala je da aktivnih poslovnih subjekata u Kotoru ima 1349, više od 98% jesu mala preduzeća. Takođe više od 99% su privatna preduzeća. Kada su u pitanju sektori, najviše je preduzeća u sektoru trgovine, usluga i smještaja, građevinarstva i nekretnina. Samostalnih djelatnika, preduzetnika koji su poreski obveznici kao što su advokati, notari, zdravstveni radnici, taksisti i pružaoci nekih zanatskih usluga jeste 346.

Ona je navela da je Opština Kotor već u dva navrata donijela set mjera za pomoć preduzetnicima u Kotoru, a da će se treći set mjera donijeti na sljedećem skupštinskom zasjedanju u utorak 28.07.2020. godine. “Moram da kažem da je jako važno da javni sektor i privatni sektor sarađuju, te da su vrata našeg sekretarijata uvijek otvorena da podržimo bilo koju kvalitetnu inicijativu, što možemo potvrditi i proteklim periodom od godinu dana gdje smo ostvarili značajnu saradnju sa kotorskim preduzetnicima”, navela je sekretarka Lompar.

Dušan Samardžić, koji se ugostiteljstvom bavi već 30-ak godina iznio je probleme sa kojim se suočavaju ugostitelji tokom trajanja epidemije Covid-19.

Kako je kazao, ugostiteljima Kotora je otvaranje granica u junu i prva tribina organizovana u ovom ciklusu dala nadu da će se ostvariti makar 50% uspjeha u odnosu na prošlu sezonu, kojim bi se zatvorili “repovi” od prošle zime i započela priprema za novu sezonu. Ipak njihovo trenutno poslovanje je na nekih 20/25%, a u restoranima koji su dominantniji, situacija je još dramatičnija.

On je takođe naveo da je najveći problem radna snaga, jer ugostiteljski objekti nisu otpustili kuvare, pomoćne radnike, koji su im neophodni ukoliko bude ostvaren makar dio sezone, ali ukoliko do toga ne dođe, neizvjesno je na koji način će im biti plaćeno, jer prihoda nema. U razgovoru je takođe naveo da ugostitelji žele da dobiju kredit od Investicionog razvojnog fonda, a da bi to dobili smatraju da im je neophodna garancija od strane Opštine Kotor.

Krsto Dončić, vlasnik Kotorske suvenirnice, naveo da je najveći problem što se suvenirnice ne prepoznaju kao sektor turizma, već kao sektor trgovine, te da su im na taj način uskraćeni paketi mjera koji dobija grana turizma. On je citirao Državnog sekretara MORT-a Damira Davidovića, koji je rekao da će Kotor biti najteže pogođen korona krizom, jer će ostati bez 650.000 turista koji su dolazili kruzerima i oko 500.000 izletnika koji su dolazili autobusima.

Takođe je kazao da suvenirnice ne mogu računati na domaće goste, a inostranih gostiju je vrlo malo. “Naša firma koja posjeduje sedam suvenirnica, trenutno drži otvorene dvije, koje ostvaruju promet 97% manji nego prošle godine u istom periodu. Nedavno sam potpisao sedamdeset pet obrazaca M4 za prošlu godinu, što znači da smo imali toliko zaposlenih, a sada ih nemamo ni 20 i to je posljedica ove krize. Na republičkom nivou pokušava se naći model kako da se suvenirnice razvrstaju od ostalih trgovina”, kazao je gospodin Dončić. On je takođe naveo da je lokalna uprava imala itekako sluha i da je uvažila predloge pet suvenirnica koje su se obratile Opštini Kotor pisanim putem sa konkretnim predlozima. Njihovi predlozi su ušli u prvi i drugi paket mjera pomoći Opštine, a nada se da će se usvojiti i treći paket mjera na skupštinskom zasjedanju zakazanom za utorak 28. jula.

Tomislav Žegura je govorio o situaciji izazvanom Covidom-19 iz ugla turističkog vodiča.

“Razmišljao sam sve ovo vrijeme o situaciji i šta će se desiti kad sve ovo prođe, jer mnoge stvari ne zavise od nas. Moram da kažem da mi se sviđa naziv tribine “Preduzetništvo na pauzi” jer i ja ovu trenutnu situaciju u turizmu upravo tako doživljavam”, rekao je Žegura. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR