13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Večeras prvi i jedini dokumentarni zapis o zločinu u selu Velika na TVCG

Izvor: Screenshot

Kultura

Comments 0

Večeras prvi i jedini dokumentarni zapis o zločinu u selu Velika na TVCG

Izvor: portal rtcg

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Navršava se 76 godina od pokolja u podčakorskom selu Velika u opštini Plav, koji su počinili pripadnici zloglasne nacističke SS jedinice ”Princ Eugen” potpomognute muslimanskim ekstremistima iz jedinice ”Skenderbeg”.

Zločin je izvršen 28.jula 1944.godine, a ubijeno je najmanje 500 stanovnika tog planinskog sela, od čega je bilo 118 djece mlađe od 12 godine.

U produkciji TVCG nastao je prvi i jedini dokumentarni zapis o tom istorijskom događaju.

Tanja Šuković, urednica Dokumentarnog programa TVCG navela je u Jutarnjem programu TVCG da potiče iz porodice koja je tog 28. jula izgubila svoje najbliže.

"Familija moje majke, odnosno moga đeda Sava Tomovića iz sela Velika izgubila je tog dana pet članova, a najmlađa žrtva imala je nepunih sedam mjeseci. Priču slično ovoj, nažalost, mogu da ispričaju potomci mnogih porodica iz tog kraja", kazala je Šuković.

Istakla je da se o tom zločinu nje se mnogo znalo.

"Za ovaj zločin niko nije odgovarao, oni koji su ga počinili odavno nijesu među živima, tako da je nepovratno propuštena prilika da budu privedeni licu pravde i to je jedna velika nepravda", kazala je Šuković.

Jugoslovenska istoriografija, a danas crnogorska istoriografija, kako je navela, tom događaju nije posvetila pažnju koju je trebalo i kakvu zaslužuje.

Šuković je naglasila da je opasno što je na taj način ostavljen prazan prostor za brojne manipulacije, a i za, ono što je najboljnije,  zloupotrebu tog stradanja i pominjanja žrtava u dnevnopolitičke svrhe.

"U jedinici 'Skenderbeg' bili su vulnetari, poznati balisti iz plavsko-gusinjskog kraja. U vezi sa tim, ono što može da se prepozna u nastupima nekih političara je agresivno nametanje jednog ideološko-političkog narativa. To isto se prepoznaje u pisanju nekih opskurnih glasila i prepoznaje se opasna namjera da se nametne kolektivna, a ne pojedinačna odgovornost pripadnicima nepravoslavnog stanovništva. Istovremeno, kao da se marginalizuje uloga zloglasne 'Princ Eugen' divizije, a dobro znamo kakve je sve zločine ona napravila i u Pivi 1943. godine", kazala je Šuković.

Ona je podsjetila da je Srpska pravoslavna crkva prije nekoliko godina proglasila velikomučenicima žrtve veličkog pokolja i njihova imena je upisala u diptih svetih.

"Međutim, treba reći da se u tom diptihu svetih nalaze imena i zloglasnih sveštenika iz pljevaljskog kraja - popa Mace i popa Šiljka. I kako to može, da u istoj ravni budu zločinci i nevine žrtve", ističe Šuković.

Poručila je da treba da se govori o prošlosti jer, kako je kazala, da bi znali kuda idemo, treba znati odakle smo krenuli.

"Važno je zato što ne treba ostavljati prostora za manipulacije i neistine. Treba se suočavati sa onim što se desilo u prošlosti, jer ako govorimo o konfliktima iz prošlosti, lakše ćemop rješavati konflikte u sadašnjosti", naglasila je Šuković.

Emisija je urađena prije pet godina, autorka dokumentarca je Nataša Baranin.

U ekipi su bili Dragan Tomašević, Mijo Rabrenović, Kaćo Kovačević i Peđa Božović.

"Uhvatili smo posljednju priliku da razgovaramo sa preživjelima o tom zločinu", dodala je Šuković.

Dokumentarni film "Velika - veliki zločin", biće prikazan večeras, u 22 sata, na TVCG 1.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR