16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Film Jasmile Žbanić o Srebrenici nagrađen višeminutnim aplauzom na festivalu u Veneciji

Kultura

Comments 2

Film Jasmile Žbanić o Srebrenici nagrađen višeminutnim aplauzom na festivalu u Veneciji

Izvor: Klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Film bh. rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić premijerno je prikazan na Venecijanskom film festivalu, a prve reakcije su sjajne, bar ako je suditi prema video zapisima koji su podijeljeni na Facebooku.

Danas je u 16:45 sati u Veneciji premijerno prikazan film o Srebrenici i ratu u Bosni i Hercegovini. Radnja filma prati prevoditeljku Aidu, koja radi u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Uvjerena je da su barem oni koji su ušli u bazu sigurni.

Film je nagrađen višeminutnim aplauzom publike, a ekipa filma se nakon završetka poklonila i zahvalila prisutnima.

Podsjećamo, Žbanić je danas prisustvovala press konferenciji u Veneciji, te je ovom prilikom objasnila kako je veoma srećna što ima priliku prisustvovati 77. izdanju Venecijanskog film festivala.

"Kada je riječ o filmu 'Quo Vadis, Aida' mi smo željeli ispričati priču o ženama koje su u izgubile svoje sinove, muževe, članove porodice. Neke žene su izgubile čak 16 članova svoje porodice u ratu u BiH. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene, na osnovu njihovih priča, i svemu onome što sam pročitala o njima, kako su živjele tada i kako žive sada", rekla je Žbanić.

Scenaristkinja i rediteljka Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković, Johan Heldenbergh i Raymond Thiry danas su prije premijere prošetali crvenim tepihom filmskog festivala u Veneciji. Pjesme "Što te nema" i "Ružo moja" u interpretaciji Amire Medunjanin pratile su ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Srbi kažu drugačije

Crnogorci i Bošnjaci su izmišljen narod. Nijesmo ni vazduh, ni voda.... Tako kažu Srbi nebeski narod. Dok nas ne istrijebe neće mirovat, makar bilo 500 godina. Stalno će nam ponavljat. O tome snimaj filmove, za sto godina- 1 svjet. rat, 2 balkanska, 4 republička. Crnogorci slave tvoj film ! ,

Đe su ti domaći glumci

Jasmila, ti kao da si iz Crne Gore, ništa ti ne valja domaće. Važno je da su glavni iz Srbije. Zato CG i BH nema lijeka. Meša postade Srbin, Kusturica, Smrdulj, svi pjevači. Kako se osjećaju majke Srebrenice, kad pjevate krvnicima.