15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Program šestog dana FIAT-a

Kultura

Comments 0

Program šestog dana FIAT-a

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Šestog festivalskog dana, u 20 sati , na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović” premijerno će biti izvedena studentska predstava “Antigona 2.0”, za koju režiju potpisuje profesor književnosti Miroslav Minić. U predstavi igraju učenici i učenice: Filip Ćuković, Nikolina Dobre, Vasilije Marunović, Savo Šćepanović, Irena Kandić, Miloš Smolović.

Dramski tekst nastao je razmjenom mišljenja nastavnika (mentora) i učenika, na sljedeće teme: biti u Antigoninoj koži, osjećaj zarobljenosti, ljudska prava i slobode, netrpeljivost na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, površnost i tržišno orijentisana svijest fokusirana na sopstvene potrebe, izrazita neosviješćenost i devastacija svega što smo naslijedili, nasilne i dobrovoljne migracije. Predstava je sinteza klasičnog komada, kabarea i rok koncerta kroz koju su se učenici izrazili na različite načine – riječima, pisanjem, muzikom, glumom, pokretom – sačinjavajući na taj način dramsku cjelinu, navodi se u saopštenju. 

Cilj ove predstave je da utiče na promjenu svijesti mladih ljudi, učeći ih da artikulišu svoje potrebe i htjenja.

 ''Antigona 2.0“ dobila je prvu nagradu za najbolji dramski tekst na konkursu prvog Festivala srednjoškolskog teatra Dijalog 2020.

Kako se navodi u saopštenju, u okviru književnog programa, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović” u 22 sata , biće upriličena promocija knjige poezije “Šibanje”, glumca Aleksandra Gavranića. Na promociji će govoriti: Ilija Đurović, pisac i Nikola Tomić, dramaturg.

Novinarka Dragana Erjavšek o knjizi je zapisala: “Gavranić s tačke gledišta savremenog lirskog junaka uzima prostor da kritikuje, ali ne zaboravlja da se pridruži grupi koju je postavio pred „tablu“. On kritikuje i svjestan je, i to je prvi korak ka spoznaji, a možda i rješavanju situacije koja je ukoračila u bespovratno”.

U 23 sata, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, nastupiće DJ Danilo Vučinić.

FIAT književni, muzički, likovni i programi iz oblasti kreativnih industrija biće prenošeni uživo preko video platforme YouTube, kao i na kanalima na društvenim mrežama.

Organizatori navode da zbog demokratičnosti i transparentnosti u učešću publike u svim programima, ne postoji mogućnost onlajn prijave ili rezervacije za programe FIAT-a.

"Pravo prvenstva imaju posjetioci koji se pojave najkasnije 15 minuta prije početka programa na ulazu u naše festivalske prostore na krovnoj terasi KIC-a "Budo Tomović" i košarkaškom terenu u Njegoševom parku. Tako će biti izbjegnuta gužva i epidemiološki rizik. U gledalištu ima stotinu mjesta". 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR