17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba fotografija Plavi voz u Nikšiću

Kultura

Comments 0

Izložba fotografija Plavi voz u Nikšiću

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izložba fotografija posvećena spomenicima iz Drugog svjetskog rata “Plavi voz” biće otvorena danas u 18 sati na platou ispred JU „Nikšićko Pozorište“ ili u foajeu u slučaju kiše.

Kako se navodi u saopštenju, na izložbi će biti prikazano jedanaest fotografija umjetnički najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike sa područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Cilj izložbe je da se ukaže na ambiciozne arhitektonske i umjetnički sofisticirane spomenike, sa izuzetnom simboličkom i umjetničkom vrijednošću, a koji su kao zajedničko kulturno nasljeđe često bili marginalizovani. Izložba se paralelno održava u Nikšiću, Beogradu i Sarajevu.

Izložba je dio šireg projekta „Povećanje turističke atraktivnosti, turističkih partnerstva i poslovne konkurentnosti transnacionalnom kulturnom rutom Tragovima Maršala“, kojim se želi ukazati i na turistički potencijal tih spomenika.

Ideja projekta je da se napravi ekonomski održiva turistička ruta koja će povezati značajne lokalitete iz Drugog svjetskog rata. Pored ekonomskog značaja, projekat ima i aspekt udruživanja stanovnika tri bivše jugoslovenske države koji će zajednički raditi na valorizaciji i stvaranju turističkog proizvoda na osnovu spomenika i memorijalnih kompleksa iz Drugog svetskog rata.

U sklopu ižložbe “Plavi voz” biće predstavljeni spomenici iz Crne Gore, a to su: Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i Žabljak. Sa prostora Srbije su predstavljeni Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice), dok su iz Bosne i Hercegovine Gore u okviru izložbe Plavi voz prikazani spomenici Sarajevo (Spomen park Vrace), Foča (Tjentište Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara), Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi).

Projekat “Tragovima Maršala” realizuje se u okviru regionalne rute Put balkanskih spomenika (Balkan Monumental Trail), a koji se odnosi na spomenike Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike. Put balkanskih spomenika je jedan od segmenata regionalnog projekta za razvoj i promociju turizma kroz zajedničke regionalne kulturne i avanturističke rute, a čiji je cilj da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju. 

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

U Crnoj Gori projekat “Tragovima Maršala” realizuje NVO „Pro Futuro“, u Bosni i Hercegovini Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava “Sprofondo - Thalia” iz Sarajeva a u Srbiji “Centar za istraživanja i studije turizma” iz Novog Sada.

Izložba će biti otvorena baš na 18. septembar kada je i svečana sjednica Skupštine opštine Nikšić povodom dana oslobođenja Nikšića.

Izložbu će otvoriti Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik SUBNOR-a Nikšića, potom Dragan Mitov Đurović, predstavnik SUBNORA-a iz Nikšića kao i Petar Šundić, magistar pravnih nauka.

Kustos izložbe “Plavi voz” je Petar Šundić.

Izložba će biti postavljena do 22. septembra.

Organizatori mole sve zainteresovane posjetioce da ponesu zaštitne maske i rukavice zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom COVID19.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR