7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska poklanja knjige Gimnaziji u Danilovgradu

Kultura

Comments 0

Matica crnogorska poklanja knjige Gimnaziji u Danilovgradu

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Petar I Petrović Njegoš, jedna je od najvećih ličnosti crnogorske nacionalne istorije. Predstojećeg 31. oktobra, navršava se 190 godina od njegove smrti. Tim povodom je Matica crrnogorska objavila knjigu Poslanice Petra I Petrovića Njegoša, koju je priredio književnik Branko Banjević, dugogodišnji predśednik Matice crnogorske i član njenog Savjeta, saopštili su.

"Matica crnogorska će povodom ove značajne godišnjice, Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“, koja ovog 31. oktobra slavi 50 godina postojanja, pokloniti učenicima i kolektivu 50 primjeraka upravo objavljenih Poslanica. Pored toga, Matica crnogorska biblioteci danilovgradske Gimnazije poklanja i komplet svojih izdanja.

Predano radeći na njegovanju kulture sjećanja crnogorske nacije i društva, Matica crnogorska vjeruje da poruke iz naše prošlosti imaju smisla i vrijednosti samo ukoliko ih svaka generacija iznova protumači, kritički valorizuje i prihvati kao svoje.

U predgovoru knjizi, priređivač Branko Banjević kaže: „Ličnost i djelo Petra Prvog, vrijednostima najvišeg stepena, zrače i danas, zračiće i śutra, na njegov narod... Sveti Petar Cetinjski napisao je veliki broj poslanica  i pisama. Od svega toga bogatstva sačuvao se mali, gotovo neznatan dio... Ovoga puta želio sam da pokažem umjetničku stranu tih dokumenata. Zato sam iz poslanica birao samo ono što pokazuje književni dar Petra Prvog.“", navode u saopštenju.

Poklon će direktorici Gimnazije, Nataši Latković predati predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

Svečano uručenje knjiga održaće se u Gimnaziji „Petar Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, u četvrtak 29. oktobra 2020. u 11 sati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR