11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Narodni muzej odgodio obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Kultura

Comments 0

Narodni muzej odgodio obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Autor: Antena M

  • Viber

Narodni muzej Crne Gore je, usljed ponovnog širenja pandemije Covid-19, odložio programe obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koji su planirani da se realizuju polovinom novembra. Projekat Istorijskog muzeja "Čistači ulica - naši sugrađani", kojim su planirani programi za osobe romske populacije; planirani programi za osobe sa invaliditetom i drugi, realizovaće se kada se za to stvore povoljne epidemiološke prilike. Takođe, konferencija "Rad muzeja u kovid vremenima - raznolikost i inkluzija", u organizaciji ICOM Crna Gora i Narodnog muzeja, koja je planirana za 20. novembar u Narodnom muzeju - sjedištu Nacionalnog komiteta ICOM-a, biće odložena do daljnjeg.

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. maja širom svijeta, aktivnostima u okviru određene teme koju predlaže Međunarodna mreža muzeja - ICOM. Ovogodišnja tema je "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija". Svjesni činjenice da se Međunarodni dan muzeja, 2020. godine, obilježava u vanredno teškim uslovima zbog pandemije COVID-19, Međunarodna mreža muzeja je dala smjernice da se ovogodišnji programi presele u virtuelni svijet i po mogućnosti fizički organizuju polovinom novembra. Zato je Narodni muzej Crne Gore virtuelno predstavio najatraktivnije i najznačajnije eksponate koji se čuvaju u ovoj instituciji, a sa tom praksom nastaviće i ubuduće.

Kako je bilo planirano da se manifestacija održi od 14. do 16. novembra, Narodni muzej je, kao i većina muzeja u svijetu, prinuđen da zbog situacije izazvane pandemijom Covid-19, odloži planirane programe.

U želji da građanima omogući praćenje umjetničkih i kulturnih sadržaja putem virtuelnih kanala komunikacije, Narodni muzej Crne Gore tokom novembra na društvenim mrežama predstavlja dio radova velikana crnogorske likovne umjetnosti Miodraga Dada Đurića, koji se nalaze u fondu Umjetničkog muzeja NMCG, a povodom desetogodišnjice njegove smrti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR