10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Agitpop 110: Damin gambit

Agitpop

Tag Video
Comments 2

Agitpop 110: Damin gambit

Autor: Jelena Đurović

  • Viber

Ovo izdanje emisije je pravi "Agitpop gambit“ jer je emisija sastavljena iz nekoliko segmenata. Prvo govorim o kreatorima hit serije, trnovitom putu koji je prošla do ekranizacije, autoru romana Volteru Tevisu. Otkrivam i ko je misteriozni Holanđanin koji je preminuo ove godine a kome je posvećena serija. Tu su i moji kratki utisci i recenzija.

Za kraj, ali ne manje važno, ostavljam temu koja mi je bliska i veoma zanimljiva: priča o pravim šahovskim junakinjama – sestrama Polgar, njihovom ocu Laslu i projektu kako napraviti genija za koji kažu da je bio "između Hudinija i doktora Frankenštajna“.

A šta bi priča o šahu bila bez nezaboravnog Bobija Fišera? Mlađi će saznati kako ga je gazda Jezda – Jugoskandik doveo na Sveti Stefan da odigra reprizu meča iz Rejkjavika sa Borisom Spaskim. Tu je i epopeja o njegovom begu – Bobi se jedno vreme štekovao upravo kod Polgarovih, kada su ga Amerikanci pojurili jer je prekršio sankcije prema Miloševiću i Jugoslaviji. Onda se posvađao sa Laslom. Zašto? E pa o svemu tome u najnovijem Agitpopu!

Obećala sam da ću preporučiti neke filmove čija je tema šah. Većina ostvarenja o Fišeru su ga potpuno nedostojna tog kralja, ali ova tri vredi pogledati

Pawn Sacrifice
Searching for Bobby Fisher
Bobby Fisher against the world

Magnus Carlsen, koji nije uspeo da se ugura u dugačak ovonedeljni Agitpop, svetski je prvak koji je najduže na ovom mestu - trenutno nepobeđen čak sedam godina. Rođen je 1990. godine u Norveškoj, a njegov Elo* rejting je neverovatnih 2882. O Carlsenu je snimljen dokumentarac Magnus.

(* Sistem ocenjivanja Elo je metoda je za izračunavanje relativnog nivoa veštine igrača u igrama sa nultim zbirom, poput šaha. Ime je dobio po svom tvorcu Arpadu Elu, mađarsko-američkom profesoru fizike.)

Četiri lepa motivaciona filma inspirisana istinitim događajima su:

Queen of Katwe
Critical Thinking
The Dark Horse
Life of a King

Klasik šahovski ljubić koji je bio veliki hit na ovim prostorima: Knight Moves U glavnim ulogama tadašnji supružnici Kristofer Lamber i Dajan Lejn.

Dokumentarac o mom omiljenom opozicionaru i "dobrom Vajnstinu“ (pravo ime mu je Garik Kimovich Weinstein)  Game Over: Kasparov and the machine

I naravno.

Najvažnija partija šaha u istoriji kinematografije: The Seventh Seal.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dario

Pun pogodak i pravo osvjezenje u rubrici Kultura je Agitpop. A Jelenu pratim i na mrezama... mač je.