17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jasmila Žbanić: Samocenzura je vrh diktature

Izvor: Screenshot

Kultura

Comments 0

Jasmila Žbanić: Samocenzura je vrh diktature

Izvor: balkans.aljazeera.net

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Elma Ljubčić

Nakon svjetske premijere na Venecija Film Festivalu, film Quo Vadis, Aida? bh. rediteljice Jasmile Žbanić prikazan je na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.

Na Antalija Film Festivalu u oktobru ove godine film je dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film. Na El Gouna filmskom festivalu u Egiptu nagrađen je "Zlatnom zvijezdom" za najbolji film, dok je Jasna Đuričić dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Posljednju nagradu film Quo Vadis, Aida? osvojio je na 21. Arras Film Festivalu u Francuskoj –  Grand Prize "Zlatni Atlas" za najbolji film.

Bh. kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film, koji donosi priču o posljednjim danima u UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenica i genocidu u kojem je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka, će od 3. decembra putem online platforme Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupan gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. 

Film Quo Vadis, Aida? trenutno je jedan od najgledanijih filmova u bh. kinima. Koliko ste zadovoljni dosadašnjim uspjehom filma, da li su i koliko ispunjena Vaša očekivanja i kakva su dalja očekivanja, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je riječ o ovogodišnjem bh. kandidatu za Oscara? 

- Distribucija se odvija u izuzetno teškim okolnostima: kina umjesto 300 ljudi primaju 60 gledalaca, a u Mostaru 25.

Nije nam dozvoljeno prikazati film u Republici Srpskoj što znači da se distribucija ograničena na 51 posto teritorija BIH. Ipak, film bi uskoro mogao imati 10.000 gledalaca, što je za ove okolnosti dobro. Još uvijek smo gledaniji od Tenanta, velikog holivudskog hita koji igra u cijeloj BiH. To je važno, jer mijenja percepciju o gledanosti domaćeg filma.

Film ide na veliki broj festivala: slijedeće sedmice je u Kini, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, a na proljeće kreće kinodistribucija u Evropi. Naravno, ako situacija sa pandemijom bude dozvoljavala.  

Što se tiče kandidature za Oscara, sve što doprinosi većoj gledanosti filma me raduje. Zabavno je pročitati da neki kritičari smatraju da smo među deset najboljih ove godine, ali isto tako smo jako svjesni da mi iza sebe nemamo ni državu, ni propagandnu mašineriju koji imaju drugi kandidovani filmovi. Kina u Americi ne rade, distributeri oklijevaju kupovati filmove na stranom jeziku, sve je drugačije i uopšte doći u priliku da neko vidi film je veliki uspjeh.  

Ostaka teksta pročitajte na ovom linku. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR