17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Andrej Nikolaidis finalista u izboru za književnu Nagradu Fric

Kultura

Comments 2

Andrej Nikolaidis finalista u izboru za književnu Nagradu Fric

Izvor: seebiz.eu

Autor: Antena M

  • Viber

Žiri književne Nagrade Fric objavio je u ponedjeljak šest naslova koji su ušli u uži izbor za to prestižno, 75 hiljada kuna vrijedno priznanje koje nedjeljnik Express dodjeljuje za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u godini dana do 1. jula.

Koje su knjige ušle u finale trke za Nagradu Fric 2019./2020. otkrili su na predstavljanju prenošenom online iz studija 24sata koordinator nagrade Kruno Lokotar te, ispred žirija, novinarka i urednica Biljana Romić i književna kritičarka Jagna Pogačnik.

U uži izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u razdoblju od 30. juna 2019. do 1. jula 2020. ušli su naslovi: "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića (Buybook), "Vošicki" Marka Gregura (Hena com), "Meho" Almina Kaplana (V.B.Z.), "Odlazak" Andreja Nikolaidisa (Buybook), "Mladenka kostonoga" Želimira Periša (OceanMore) i "Plivač" Ivice Prtenjače (V.B.Z.).

Oni su odabrani među 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor izdvojen među više od 50 prijavljenih, a ko je laureat četvrte Nagrade Fric biće objavljeno u januaru 2021.

Žiri, uz Romić i Pogačnik, čini urednik kulture Expressa Igor Vikić, te konceptualni umjetnik Vlado Martek, doktorica Vesna Degoricija i istoričar Hrvoje Klasić.

Lokotar je zahvalio žiriju i čestitao odabranim autorima, te im poželio sreću u finalnoj trci za to vrijedno književno priznanje koje je ime dobilo po nadimku Miroslava Krleže.

Laureatu će biti uručen novčani iznos od 75 hiljada kuna (bruto) te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, a čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić). Nagradu sponzoriše Barcaffe.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su romani "Sjećanje šume" Damira Karakaša, "Crvena voda" Jurice Pavičića i "Schindlerov lift" Darka Cvijetića.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

pored. fašist. vijesti

Dobra vijest. Srećno

VojoS

Naprijed Andrej! Molim citaoce ako neko zna dje u Podgoici moze da se kupi knjiga "Odlazak".