9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvi roman Ivone Drobnjak - Sponzoruša bez sjećanja

Kultura

Comments 0

Prvi roman Ivone Drobnjak - Sponzoruša bez sjećanja

Autor: Antena M

  • Viber

Spisateljica iz Crne Gore, Ivona Drobnjak je izdala svoj prvi roman, pod nazivom „Sponzoruša bez sjećanja.“ Ova knjiga, pomalo provokativnog naziva je zapis o današnjem vremenu i nekoliko ljudskih sudbina. Žanr je drama-triler sa ljubavnim elementima.

Na vrlo slikovit način je dočaran svijet djevojaka koje žele da žive na visokoj nozi, ali i onih koji mogu da im pruže taj luksuz. Kada se uđe malo dublje u tematiku, postavljaju se mnoga pitanja poput - Može li se novcem kupiti baš sve? Koliko smo daleko spremni da odemo zbog materijalnih blagodeti? Kolika je zapravo granica između dobrog i lošeg?

Autorka romana je po struci novinarka. Završila je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka, a specijalizirala je i ustavno pravo na Pravnom fakultetu.

„Pisala sam pola godine, ali priprema knjige za objavu je trajala oko devet mjeseci. Dok sam stvarala ovo djelo, bilo mi je jako zanimljivo u tom mom imaginarnom svijetu. Iako sam u stvarnosti bila zatvorena u četiri zida, često bez mogućnosti da izađem iz stana, zbog aktuelne situacije sa koronom, mislima sam bila sa glavnim junacima, proživljavala njihove strahove i srećne momente.“, navodi Drobnjak.

Centralna tema, koja se provlači u toku cijelog romana jeste zavisnost.

„Moram da napomenem da ovo nije kritika pojedinaca, već se ulazi malo dublje u suštinu problema, ali sam pokušala da problematizujem problem zavisnosti. Čitaoci će sami procijeniti šta je jače, zavisnost od narkotika, od materijalnog blagostanja ili od druge osobe. Pisala sam o tom začaranom krugu, dočarala sam koliko uživaju u svim štetnim efektima, osjećaju ushićenje, koje kratko traje, a potom i bol, jer ne mogu da prestanu da konzumiraju ono što im daje osjećaj snage, ali istovremeno i ubija.“, podvlači ona.

Drobnjak kaže da se ovo djelo može posmatrati i kao ljubavni roman.

„Kao što sam negdje kroz priču i rekla, ja vjerujem u ljubav koja je jača od svega, pa o takvim ljubavima i pišem. Naravno, pisala sam i o drugačijim vezama, ali to ne bih nazvala ljubavlju“, kaže.

Iako je ovo njen prvi roman u štampanom izdanju, ona je na instagramu „osudjena_jer_sanjari objavila knjigu: „Sponzoruša bez lica“. Djelove je kačila dva puta nedjeljno.

„Ovaj roman i ima u sebi naziv – sponzoruša, jer sam htjela na neki način da ih vežem. To prethodno djelo postoji samo u elektronskom formatu, na instagramu, ali ću ga možda nekada i objaviti. Radnja je slična, likovi su različiti, s tim što je sporedni lik, to jeste, koji se pojavljuje samo na jednoj stranici prethodnog djela, glavni lik u ovom romanu. Drugačiji je osjećaj kada se pod prstima osjeća papir. Planirala sam da napišem trilogiju, a onda da počnem pišem i o drugim temama. Moja interesovanja su različita.“, zaključuje ona priču.

Roman je od danas dostupan u knjižarama „Obodsko slovo“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR