7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nagrada Zaim Azemović pripala Saladinu Dinu Burdžoviću

Izvor: EPA, Ilustracija

Kultura

Comments 2

Nagrada Zaim Azemović pripala Saladinu Dinu Burdžoviću

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Žiri Petih književnih susreta "Zaim Azemović 2020" koji je radio u sastavu: Đorđe Šćepović, predsjednik, te članovi Amira Redžić, Safet Hadrović Vrbički, Agim Ljaić i Enver Muratović, donio je odluku da ovogodisnja nagrada "Zaim Azemović" pripadne Saladinu Dinu Burdžoviću za knjigu "Rifat" koju je objavila izdavacka kuća "Almanah" iz Podgorice.

OBRAZLOŽENJE:

Tomas S. Eliot je jednom zapisao da je pjesnik veliki onoliko koliko je u stanju učiniti u jeziku, i jezikom koji mu je dat. Jezik ne biramo, pripada nam po rođenju. I on će zauvijek odrediti naše pjesničko biće. Autor koji danas zauzima važno mjesto u crnogorskoj savremenoj književnosti, jeste Dino Burdžović.

Burdžović je od onih autora koji su pristali na gorepomenuti aspekt pjesništva, u stvari, od onih koji su prihvatili književnu stvarnost i čije je pjesništvo svojevrsna mitologija svakodnevice, sačinjena od mnoštva fragmenata. Mada odavno izvan svoje domovine, Dino Burdžović nikada zaista nije otišao iz Crne Gore.

Njegova svojevrsna emigrantska lirika neporecivi je dokaz da Burdžović bez dvojbe pripada onim piscima koji su, ma koliko bili daleko od svoga zavičaja, oblježeni jezikom na kojem su progovorili i zemljom kojom su načinili prve korake.

Kao i u svojoj ranijoj poeziji, i u knjizi „Rifat“, Dino Burdžović postulira prepoznatljiva poetička svojstva. Još jednom nas utvrđuje u uvjerenju da je pjesnik hrabrosti, čovjekoljublja, antifašizma i da svoju književnost svjesno suprotstavlja stvarnosti koja ne ljubi čovjeka, stvarnosti koja tekovine antifašizma svakodnevno stavlja na ozbiljna i teška iskušenja.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR