15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počele probe za predstavu Đokonda

Kultura

Comments 0

Počele probe za predstavu Đokonda

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U Crnogorskom narodnom pozorištu počele su čitaće probe za predstavu "Đokonda", koju po drami Viktora Lodata "Žena koja se igra", režira crnogorska rediteljka Dušanka Belada.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević.

Pored režije, Dušanka Belada potpisuje i adaptaciju, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, izvršna producentkinja Jelena Milošević.

Iako je zbog trenutne epidemiološke situacije zabranjeno svako javno okupljanje i nije moguće pozorišne predstave izvesti pred publikom, CNP ne prestaje da radi i pored dvije spremne nove predstave – "Smrt i njeni hirovi" i "Posjeta", počinje sa radom na novoj produkciji, navodi se u saopštenju CNP-a.

Viktor Lodato je nagrađivani američki dramaturg i romanopisac.

Njegove kratke priče i eseji objavljivani su u zbirkama i časopisima širom Amerike ("The New Yorker", "The New York Times", "Best American Short Stories").

Dobitnik je stipendija Fondacije Gugenhajm i Nacionalne umjetničke zadužbine. (Guggenheim Foundation and the National Endowment for the Arts).

Rođen je i odrastao u Nju Džerziju.

Dramu "The Woman who Amuses Herself", napisao je i objavio 2002. 

Drama "Đokonda (Žena koja se igra)", opisuje istiniti događaj - krađu da Vinčijeve "Mona Lize", 21. avgusta 1911. od strane italijanskog doseljenika, bivšeg radnika u Luvru - Vićenca Peruđe, koji je želio da je vrati Italiji.

Kroz različite uglove sagledanja, fragmentarno, putem monoloških scena, drama istražuje razloge posebnosti ovog umjetničkog djela, bavi se odnosom običnog čovjeka i umjetnosti, suprotstavlja principe zakona i ličnog ubjeđenja, prati unutrašnja kolebanja specifičnih karaktera i preispituje pojam i porijeklo patriotizma.

Dušanka Belada rođena je 1996. na Cetinju.

Godine 2018. diplomirala je na Akademiji umetnosti, odsjek Multimedijalna režija, u klasi profesora Aleksandra Davića, sa kratkim filmom "Zalazak".

Naredne godine završava master studije u istoj klasi sa predstavom "Majka Hrabrost i Ja", rađene po motivima djela Bertolda Brehta.

Pored režije, bavi se komponovanjem i snimanjem muzičkih spotova.

Autorka je cjelovečernjeg mjuzikla "KultuRevolucija: Kosa" premijerno izvedenog u Narodnom pozorištu u Tuzli 2019.

Premijera predstave "Đokonda" planirana je na Sceni Studio u februaru naredne godine, naglašavaju iz CNP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR